eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Elköltöztették a magyar Gripeneket

Megérkeztek a pápai repülőtérre a Puma század első Gripen vadászrepülőgépei.

Az első hat repülő kedden délelőtt szállt le az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Köztük van a fegyveres légtérvédelmi szolgálatot ellátó készenléti géppár is, akiknek a hazánk légterébe érkező azonosítatlan, vagy valamilyen oknál fogva nem kommunikáló légi járművek elfogása és azonosítása a feladata - írta meg a veol.hu.

A Magyar Honvédség tizennégy JAS-39 Gripen repülőgépéből egyelőre nem érkezett meg az összes a dunántúli repülőtérre, szerdán további repülőgépek érkeznek, teljes viszont nem lesz a flotta, ugyanis néhány nappal ezelőtt a baltikumi légtérrendészeti misszió ötvenedik váltásaként négy kecskeméti vadászgép települt Litvániába, ahol négy hónapig őrzik Észtország, Lettország, és Litvánia légterét, spanyol, valamint a Brit Királyi Légierő vadászgépeivel együttműködésben.

A pápai áttelepülésre azért volt szükség, mert a NATO Biztonsági Beruházási Program, valamint a Modern Városok program keretében az elkövetkező időszakban fejlesztik a kecskeméti légibázist, ezért a fel- és leszállópálya, valamint a hozzá kapcsolódó gurulóutak tervezetten május közepétől legalább fél évig nem lesznek alkalmasak repülőgépek fogadására – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×