eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. március 22-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Gulyás Gergely: a bevándorlás ügyében és a keresztény kultúra védelmében nincs kompromisszum

A bevándorlás elutasításának kérdésében és a keresztény kultúra védelmében a Fidesz-KDNP senkivel nem köt kompromisszumot - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Óbudán, az Üzenjük Brüsszelnek: a bevándorlást meg kell állítani! című országjáró kampány részeként tartott lakossági fórumon.

Gulyás Gergely az Európai Bizottság elmúlt ötéves munkájáról azt mondta: ez az időszak két dologról lesz emlékezetes, a migrációról és a Brexitről.

Szerinte a brüsszeli bizottság nagyon rossz választ adott a migrációs válságra, "az anarchia pártjára állt", a külső határvédelem betartatása helyett "az anarchiát ünnepelte", és azokat tekintette rossznak, akik be akarták tartani a schengeni egyezményt.

Emellett eljutottunk oda - folytatta -, hogy

az Egyesült Királyság, amely annak idején a francia ellenkezés dacára is kitartóan csatlakozni akart az EU-hoz, egy demokratikus választáson úgy döntött, nem akar az unió tagja lenni.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország szabad akaratából mindig is Európához tartozott, az unióhoz 15 éve csatlakozott, a mérleg azonban vegyes. 2004 és 2010 között ugyanis Magyarország a lehető legcsekélyebb mértékben sem tudta kiaknázni a lehetőségeit, ez az "elpazarolt" időszak a leszakadás hat éve volt, 2010 óta azonban - ugyan nagy nehézségek árán, de - az ország talpra állt, erősödik - közölte.

Kitért arra is, hogy az EU-t belső viták gyengítik, Nyugat-Európa nem tudja elfogadni az övétől eltérő álláspontokat, a magyar kormány és a kormánypártok ezért állnak folyamatos támadás alatt.

Szerinte egyébként az európai vitákban - például a nemzeti érdekek képviseletének kérdésében és a bevándorláspolitika ügyében - a magyar társadalom lényegesen szélesebb köre ért egyet a Fidesz-KDNP-vel, mint más közéleti kérdésekben. Ez az jelenti, hogy vannak a párthatárokon átívelő nemzeti ügyeink - mondta.

Az európai parlamenti (EP-) választásról szólva Gulyás Gergely kiemelte, a Fidesz-KDNP magasra tette a lécet,

hiszen korábbi EP-választási eredményei alapján Európa legerősebb pártszövetsége, és ezt a pozíciót meg kell tartani ahhoz, hogy a brüsszeli vitákban a magyar kormánypártok hangját kellő erővel hallani lehessen.

Belpolitikai ügyekben a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: politikai ellenfeleik elképesztően durva kampányt folytatnak, ugyanis már nemcsak a politikai ellenfeleket, hanem azok választóit is minősítik, szidalmazzák, patkánynak nevezik, ami minden határon túlmegy. Ráadásul az illetékes párt nem kizárja az így fogalmazó "illetékes elvtársnőt", hanem elkezdi ugyanezt a jelzőt használni politikai ellenfeleire - jegyezte meg.

Kijelentette: ma azok a szavazatok hasznosulnak az ország érdekében, amelyeket a Fidesz-KDNP-re adnak le a választók.

Európának és Magyarországnak ekkora jelentőségű EP-választása még nem volt, mint a most következő - összegezte szavait Gulyás Gergely, szavazásra buzdítva a jelenlévőket.

Menczer Erzsébet, a Fidesz választókerületi elnöke szintén arról beszélt, hogy egy EP-választásnak sem volt még akkora tétje, mint a mostaninak. "Rabok leszünk vagy szabadok? Mit hagyunk itt a gyermekeinknek, unokáinknak?" - szavai szerint ez a tétje a szavazásnak.

"Mutassuk meg Európának, hogy mi szeretnénk a hazánkat, a kultúránkat, a nemzetállamokat megőrizni!" - szólított fel.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×