eur:
394.82
usd:
367.48
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A siófoki Sió-zsilip.
Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Hol kevés, hol sok a Balaton vize - de ennek vége

A Sió-csatorna teljes rekonstrukcióját követően sokkal több vizet tárolhat, így se kiszáradás, se kiöntés nem lesz több - ígérik.

Szélsőséges évek vannak a Balaton mögött, ami a vízháztartási lehetőségeket illeti, ezért korszerűsítik a Sió-csatornát, hogy a túl magas (2014), illetve a túl alacsony vízállás se okozhasson gondot a továbbiakban.

Mint a Magyar Építők honlapja beszámol róla, a jövő év végéig tartó, 12,3 milliárd forintból elvégzendő munka során korszerűsítik a Balaton vízlevezetőjét, így a Balaton déli partján a szeles időszakokban tapasztalt kiöntések megszűnhetnek, ami a gazdáknak és az ingatlantulajdonosoknak is jó lehet. Az aszályos időszakok kivédését pedig alapvetően több víz tározásával szavatolnák.

A csatornában így a későbbiekben 10 centivel magasabb lesz a vízállás, a jelenlegi 110 helyett 120 centiméter, ez 60 millió köbméterrel több vizet jelent majd.

A felújítás Siófok Kiliti városrészét érinti. Átépítik a nagy zsilipet, ezen kívül pedig hajó- és leeresztőzsilipet is, az üzemi hidakat és három közúti hidat is, rekonstruálják a csatornát magát, új üzemviteli épületet húznak fel, korszerűsödik a megfigyelési és hajózási rendszer, az ígéretek szerint óvva a meglévő környezeti értékeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×