eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Hamvas Zoltán: elfoglalták a helyüket a 25-40 éves séfek

Jó irányban halad a gasztronómia Magyarországon, szinte forradalmi változások zajlottak az elmúlt években és mindez mára meghozta az eredményét - erről beszélt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse D'Or Akadémia elnöke.

Forradalom zajlott a magyar gasztronómiában, bár a forradalom arról híres, hogy gyorsan lefolyik; ha nagyon hosszú évekig eltart, akkor azt már háborúnak nevezzük - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse D'Or Akadémia elnöke. Úgy vélte, a kezdő pillanat 10-12 évvel ezelőttre tehető, amikor szembenézett a gasztronómia akkori fiatal generációja az akkor várható jövővel, az akkori alapanyaghelyzettel, az éttermek jellegével és minőségével.

"Elindult egy generációváltás, és szerintem ma már ott tartunk, hogy az ország első 20-25 éttermében az a 25-40 év közötti séfgeneráció foglalta el a helyét, amely már világot látott, sok tudást szerzett.

Ez az irány jó" - vélekedett Hamvas Zoltán.

Hogy valóban felkerült-e Magyarország Európa gasztronómiai térképére, arról azt mondta, "ezt bátran ki lehet jelenteni".

"Nem szabad elfelejteni, hogy olyan, évszázados előnyben lévő országok alkotják a mezőnyt, amelyeket nem nyomott agyon 40-50 év; Németországban, Franciaországban vagy a skandináv államokban sokkal előbb kezdődött a nálunk most látható folyamat. Ám

a térségi országok nagyvárosaival, Varsóval, Prágával, Pozsonnyal szemben egyáltalán nincs szégyenkezni valónk"

- ecsetelte Hamvas, aki emlékeztetett, Magyarország rendezett Bocuse D'Or Európa-bajnokságot, nyertünk is rajta, a lyoni világdöntőben pedig különdíjat nyert a magyar csapat. No és persze a régióban egyetlen két Michelin-csillagos étterem van, épp Budapesten (legközelebb csak Bécsben, egyébként pedig csak nyugatabbra van ilyen elismert étterem), emellett Magyarországon van még három egycsillagos étterem.

"Most kell igazán gázt adni" - tette hozzá Hamvas Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×