eur:
392.54
usd:
362.77
bux:
72132.27
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Már viszik a zöldhulladékot, idén kevesebb a megkötés

Megkezdődött a kerti zöldhulladék elszállítása, amivel kapcsolatban több fontos szabályra is felhívta a figyelmet a Horváth László, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. szóvivője.

Idén egy héttel ezelőtt, március 4-én kezdte meg az FKF Nonprofit Zrt. a kerti zöldhulladékok elszállítását Budapest 19 zöldövezetes kerületében - az érintett terület térképe az interneten, a társaság honlapján is megtalálható. A tervek szerint november végéig üzemeltetik a szolgáltatást.

A kerti zöldhulladék elszállításával kapcsolatban több fontos szabályra is felhívta a figyelmet a Horváth László, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. szóvivője. Ilyen, hogy csak a hivatalosan árult, biológiailag lebomló műanyag zsákokba szabad kihelyezni a hulladékot. Ezeket

  • az FKF két ügyfélszolgálati irodájában (IX. ker., Ecseri út 8-12.; II. Fő utca 47.),
  • valamint 17 lakossági hulladékudvarban,
  • továbbá viszonteladó partnereknél is be lehet szerezni.

A zsákok darabja az FKF-nél 235 forintba kerül, a viszonteladóknál ennél drágább.

Mivel biológiailag lebomló zsákokról van szó,

a szavatossági idejük rövidebb a szokásos műanyag zsákokénál

(a lejárati időt feltüntetik a zsákokon), ezért arra kérik a lakosságot, hogy minél hamarabb használják fel őket.

Mit kerülhet a zsákokba?

Bármilyen kerti zöldhulladékot (falevél, lomb, fa- és bokornyesedék, gyomnövények) bele lehet tenni a zsákokba. Van azonban néhány szabály, amit be kell tartani.

  • A faágak legfeljebb 10 centiméter átmérőjűek lehetnek, az ágakat legfeljebb egyméteresre kell darabolni és össze kell kötözni őket. Kikészíteni nem a zsákokban, hanem azok mellé kell.
  • A zöldhulladékot az elvitel előtti este, vagy elszállítás napján hajnalban, legkésőbb öt óráig ki kell helyezni, mert a járművek nagyon korán megkezdik a begyűjtést.

Korábban volt néhány dolog, ami nem kerülhetett a zsákokba (például korlátozás alá esett a tuja- és fenyőág, valamint a diólevél), idén viszont nincsenek ilyen előírások - emelte ki Horváth László, az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×