eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Klímaváltozás: már készül a kormány stratégiája

Fogyasztó- és klímabarát energiastratégián dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), kiemelt cél, hogy az energiaszektor hozzájáruljon a fenntartható, minőségi gazdasági növekedéshez - mondta Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az Infrastruktúra Szövetség szakmai napján szerdán Budapesten.

A vezetékes infrastruktúrák jövőjéről és fenntartható fejlesztésükről rendezett megbeszélésen az államtitkár hangsúlyozta: az új nemzeti energiastratégia koncepciója szerint tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatásokat kell biztosítani a fogyasztóknak.

Ennek eléréséhez négy fő programpontot fogalmaztak meg:

  • a fogyasztók központi szerepét,
  • az energiaellátás biztonságának további erősítését,
  • az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint
  • a gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségek kihasználását.

Kaderják Péter jelezte: az ITM egyrészt a jogszabályok alakításával, másrészt konkrét programok, projektek megvalósításának támogatásával is segíteni szeretné a célok elérését.

Az államtitkár a fogyasztóközpontúság részleteinél egyebek mellett a fenntartható rezsiköltségek biztosítását, a párhuzamosan futó energetikai infrastruktúrák felülvizsgálatát, a takarékos hálózatfejlesztést és -üzemeltetést, valamint az okos energetikai megoldások és a decentralizált termelési lehetőségek alkalmazását említette.

Az ellátásbiztonság erősítéséről szólva kitért a többi között a hatékonyabb energiafelhasználás ösztönzésére, a megújuló energiaforrások növekvő felhasználására, valamint a régiós áram- és gázpiaci integráció erősítésére.

Az energiaszektor klímabarát átalakításánál kiemelte

a közlekedés zöldítését, az e-mobilitás támogatását, valamint a nukleáris energia hasznosítását és a szénalapú áramtermelés várható visszaszorítását.

Az innovatív technológiák lehetőségeinek feltérképezéséről és előmozdításáról az államtitkár elmondta: hét munkacsoportot alakítottak az Energetikai Innovációs Tanácson belül, várják a szervezet első javaslatait.

Az Infrastruktúra Szövetség tavaly nyáron jött létre, tagjai a magyarországi hálózatos infrastruktúrák vezető társaságai az energetika, a víziközmű és a távközlés területéről. A szervezet célja egy üzletileg és környezeti szempontból is fenntartható, az ország versenyképességét elősegítő infrastruktúra-rendszer kialakításának támogatása.

A szövetség megbízásából a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (Rekk) tanulmányt készített a vezetékes infrastruktúrák nemzetgazdasági súlyáról, a gazdasági teljesítményhez való hozzájárulásukról. A tanulmány főbb megállapításai alapján kiszámíthatóbb és stabilabb szabályozásra, valamint a hálózatos infrastruktúrák közterheinek csökkentésére lenne szükség a hazai eszközállomány elöregedésének megállítása és a digitális átállás gyorsítása érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×