eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ég a száraz aljnövényzet a villányi borvidékhez tartozó Nagyharsány külterületén 2019. március 1-jén. A lángok egy közeli erdős részt és szőlőültetvényt is veszélyeztetnek.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Tűz fenyegeti Magyarország egyik legdrágább szőlőültetvényét - a baj egyre nagyobb

Nagy területen – húsz hektáron – ég az aljnövényzet Nagyharsány külterületén – közölte a megyei katasztrófavédelem pénteken. Az elmúlt időszakban az ország egész területén nagy károkat okozott az avartűz.

Kiterjedt részen ég az aljnövényzet Nagyharsány külterületén. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, ahol a pécsi és a siklósi hivatásos tűzoltók megkezdték a lángok oltását, valamint a lángok körülhatárolását, hogy megakadályozzák a továbbterjedést.

A helyszínre érketek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei, valamint a mohácsi hivatásos tűzoltók is.

A tűz a Nagyharsány és Villány közötti részt érinti, itt húzódik a Szársomlyó Természetvédelmi Terület. Ezen a részen található több neves villányi bortermelő szőlőültetvénye.

Az értékesebb szőlők Villányhoz vannak közelebb.

Forrás: Google
Forrás: Google

Fontos tudnivalók a tűzgyújtási tilalomról, a tűzgyújtás szabályairól

Az elmúlt napokban több tucatnyi tűzeset keletkezett a száraz aljnövényzet, avar kigyulladása miatt. Egy csütörtök délutáni tűzeset után a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté figyelmeztetett:

12 óra alatt az volt a hetedik avartűz a fővárosban. Nagyon száraz az aljnövényzet, egy eldobott csikkből is lehet tűz, ezért fokozott óvatosságot kérnek.

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai a katasztrófavédelem honlapján olvashatók.

Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon.

Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A tűzgyújtási tilalomban érintett megyék térképét a katasztróvavédelem honlapján, valamint a www.erdotuz.hu közzéteszi a tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) szóló térképet.

Forrás: Katasztrófavédelem.hu
Forrás: Katasztrófavédelem.hu

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) a közzétételtől a visszavonásig (a helyzetben bekövetkezett változás kihirdetéséig) él. Az említett honlapokon napi frissítéssel megtekinthető, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom (megállapított fokozott tűzveszély). A lakosság a lakóhelye környékén lévő erdőterületekről a NÉBIH EI által készített interaktív erdőtérképen találhat további információt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×