eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Rendőrök kiszorítják az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevőit a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Túlóratörvény: elhúzódott a késő esti tüntetés, ma jön a folytatás

Több tüntetői csoport egyesülése után tudósítások szerint ezrek gyűltek össze szerda este a Kossuth téren, miután a kormány szerdán elfogadta a túlóratörvényt. Rohamrendőrök védték az épületet, és könnygázt is bevetettek. Mára újabb demonstráció szerveződik.

A tüntetés délután öttől éjfél utánig tartott, akkor a rendőrök kiszorították a még jelen lévő demonstrálókat a Kossuth Lajos térről.

A korábban szétvált tüntetőcsoportok estére a Kossuth téren egyesültek. Késő estére a korábbi tömeg nagyjából fele hazament. Ismét három részre szakadt a demonstrálók csoportja:

  • A tüntetők egy része megkísérelt betörni az Országgyűlés épületébe, amit a rendőrség megakadályozott.
  • Egy másik csoport a Lánchídra vonult, ahol a forgalmat akadályozza, a rendőrség a hidat lezárta.
  • A demonstrálók harmadik csoportja a Budapest V., Kossuth téren provokálja a rendőröket, építési törmeléket, hanggránátokat, pirotechnikai termékeket, tojást, és minden mást dobál a rendőrök felé.

A rendőrség ekkor azt is közölte: "A rendőrök parancsnoka a beosztott állomány testi épségének védelme érdekében elrendelte a védőfelszerelés használatát: a rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel." A korábban közölt néggyel szemben ötre emelkedett a megsérült rendőrök száma. Azt is közölték, hogy “a tüntetők egy része megkísérelt betörni az Országgyűlés épületébe, amit a rendőrség megakadályozott.”

Dulakodás főként az első sorokban volt, a hátrébb állók viszonylag békésen demonstráltak.

Néhányan gyújtogattak is

Hajnali egykor a rendőrség ismét közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy az agresszív tüntetők gyújtogattak és padokat rongáltak meg, és néhányan szánkókat gyújtottak fel a Kossuth téren. A rendbontók a rendőrökkel szemben is agresszíven léptek fel és megkísérelték az ország karácsonyfáját is felgyújtani, arra petárdákat és pirotechnikai eszközöket dobáltak. A rendőrök a keletkezett tüzet eloltották.

A rendőrség a további károkozás és a biztosításban részt vevő rendőrök testi épségének érdekében a rendbontókat kiszorította a területről.

Újabb tüntetés

Csütörtök délután ötre újabb tüntetést hirdettek a Kossuth térre, ezt a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet szervezi:

“Visszamegyünk a Kossuth térre és békésen tüntetünk a rabszolgatörvény elfogadása ellen. Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk. A tüntetés bejelentett és elfogadott a hatóságoknál.”

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×