eur:
392.38
usd:
362.4
bux:
71992.16
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A magyar oktatás és köznevelés kategóriában jelölt L. Ritók Nóra pedagógus (j) átveszi közönségdíjat az alapító Demján Sándor özvegyétől, Demján Sándornétől és Csányi Sándortól, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnökétől, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatójától a Prima Primissima díjátadó gálán a fővárosi Müpában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A szegénység és a szegregáció ellen harcol az idei Prima Primissima Közönségdíjas

A szegénység és a szegregáció ellen harcol a művészeti nevelés eszközeivel a berettyóújfalui térségben az idei Prima Primissima Közönségdíjával elismert művész-pedagógus, L. Ritók Nóra. Az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője úgy véli, a szolidaritás, a tolerancia és a megfelelő önértékelés nem elsősorban a szegények szükséglete.

A berettyóújfalui a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyike. Észak-, Dél- és Kelet-Magyarországon is olyan régiók húzódnak, ahol jellemző a lakhatási szegénység, a közmunka, az iskolai lemorzsolódás kockázata és a szegregált oktatás - mondta L. Ritók Nóra.

Az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője azt is elárulta, hogy az alapítvány ötlete akkor jött, amikor olyan állami iskolában tanított, ahol magas volt a hátrányos helyzetű diákok arány. Ekkor kezdte el foglalkoztatni a hátránykompenzálás és az integráció.

„Azt gondoltam, hogy olyanná kell tenni az Igazgyöngyöt, amit minden gyerek elérhet”

Mivel a hátrányos helyzetű gyerekek utaztatását nem tudták megoldani, úgy döntöttek, ők mennek be a kisebb településekre. Így ma már hat településen működik az alapítvány.

Mint mondta: sokat dolgoznak azon, hogy a gyerekekkel kapcsolatba lépjenek, hiszen akkor sem merül fel bennük, hogy érdekes lehet számukra a szervezet nyújtotta lehetőség, ha ingyen kínálják. Így fel kellett keresni a gyermekeket és a szülőket, és elmagyarázni nekik, mivel jár a beiratkozás. Mára azonban elterjedt az Igazgyöngy híre, így nem jelent különösebb többletmunkát az elérésük.

Hozzátette: a nem hátrányos helyzetűek körében is jól csengő neve van a szervezetnek, ugyanis náluk is szükség lehet a szociális készségek, a tolerancia, a szolidaritás, az önértékelés, a reális énkép, az önbecsülés, az identitás fejlesztésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×