eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A kormány ezer milliárd forint uniós támogatás folyósítását várja még Brüsszelből - a nap hírei

Jövőre meghaladja a 10 ezer milliárd forintos rekordot az autóipar termelési értéke Magyarországon. Elfogadta a kormány a közigazgatási bíráskodás visszaállításáról szóló koncepciót.

A kormány ezer milliárd forint számlával igazolt uniós támogatás folyósítását várja még Brüsszelből - közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón hangsúlyozta, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem készült olyan kormányzati előterjesztés, amely 450 milliárd forintos elvonással számolna. Hozzátette: nincs is ilyen veszély.

Jövőre meghaladja a 10 ezer milliárd forintos rekordot az autóipar termelési értéke Magyarországon - közölte New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy bejelentette: a kormány stratégiai megállapodást köt a turbófeltöltőket gyártó, amerikai BorgWarner vállalattal, amely világszinten az ágazat egyik legjelentősebb szereplője.

A kormány újabb 300 millió forintot ad egy hajléktalanokat segítő tartalékalap létesítésére. A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy a pénzből olyan helyeket alakítanak ki, ahol - mint fogalmazott - "köztisztasági feladatokat lehet elvégezni az éjjeli melegedőre való szállítás előtt". Október 15-én lép életbe a közterületi tartózkodás tilalma.

Újabb intézkedésekkel segítené a közfoglalkoztatottak átlépését a munkaerőpiacra a pénzügyminisztérium, valamint felgyorsítaná és erősítené a képzési programokat is. Varga Mihály elmondta, azokat az idősebb korú, inaktív rétegeket is szeretnék megszólítani, akik még munkát vállalnának. A KSH adatai szerint az első 8 hónapban 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatási arány 69,4 százalékra emelkedett. A magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 42 ezer fővel csökkent.

A többi visegrádi ország színvonalához szeretné felzárkóztatni a minimálbért egy kétéves programmal a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádióban a béremelési értesülésekre reagált. A Világgazdaság úgy tudja: a minimálbér 8,7 százalékkal 150 ezer forintra emelkedne, a bérminimum pedig jövőre csaknem 12 százalékkal 202 ezerre nőne. A Liga Szakszervezetek elnöke ugyanakkor jövőre a minimálbér mértékét bruttó 190 ezerre, a garantált bérminimumét csaknem 260 ezer forintra növelné a munkára rakódó közterhek mérséklése mellett.

Elfogadta a kormány a közigazgatási bíráskodás visszaállításáról szóló koncepciót. A parlament még az idén jóváhagyhatja a jogszabályt és az új szervezet 2020. január 1-ével kezdheti meg tevékenységét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón hangsúlyozta, hogy a bírói jogállás egységes marad, és a jelenleg közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírókat kérelmükre átveszik az új szervezetbe.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) cáfolta, hogy megindította volna a nyomozást a magyar útlevelek ügyében. Még nem indított nyomozást a szolgálat ebben az ügyben, ellentétben Jurij Lucenko főügyész állításával - közölte a szervezet szóvivője. Mint mondta: a főügyészség eljárást indíthatott, és a nyomozás elvégzését az SZBU hatáskörébe utalhatta, de ilyen tartalmú dokumentum nem érkezett a titkosszolgálathoz. Megjegyezte, hogy tudomása szerint az ukrán jogszabályokban nincs olyan rendelkezés, amely alapján a kettős állampolgárság felelősségre vonást vonna maga után.

Kinevezte az Információs Hivatal főigazgatójává Czukor Józsefet Orbán Viktor miniszterelnök, a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére, október 1-ei hatállyal. A határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. Czukor József korábban már dolgozott az Információs Hivatalnál: a 90-es években főosztályvezetői, 2002 és 2004 között a Medgyessy-kormány idején szintén főigazgatói tisztséget töltött be. 2010-től a berlini nagykövetséget vezette, majd 2015-től Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként a kormányfő külügyi stábját vezette.

Egységesen elérhető online adminisztrációs adatbázis létrehozásáról döntött Európai Unió Tanácsa. A felület az unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető lesz. Több olyan hálózatot és szolgáltatást fog integrálni, amelyet nemzeti és uniós szinten hoztak létre, hogy a határokon átnyúló tevékenységeket segítsék.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×