eur:
392.89
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ukara-sziget, 2018. szeptember 22.Nővérének holtteste mellett egy nő a tanzániai Ukara-szigeten 2018. szeptember 22-én, két nappal az után, hogy felborult a Nyerere komphajó a Viktória-tavon, a sziget közelében. A halálos áldozatok száma kétszáz fölé emelkedett. (MTI/AP)
Nyitókép: MTI/AP

Megrázó fotók a kompbalesetről, kétszáznál is több halott

Több mint háromszázan zsúfolódtak össze a százszemélyes kompon, amikor a tragédia történt a tanzániai Viktória-tavon

A tanzániai haditengerészet búvárai élve mentették ki szombaton a gépészt a Viktória-tavon két nappal korábban elsüllyedt kompból. Közben 218-ra nőtt a halálos áldozatok hivatalos száma, és könnyen elképzelhető, hogy soha nem lehet majd megtudni, valójában hányan haltak meg a katasztrófában.

Az egyik áldozat holttestét viszik. (MTI/AP)
Az egyik áldozat holttestét viszik. (MTI/AP)

Becslések szerint a komp több mint 300 embert szállított Ukerewe és Ukara szigetek között, miközben hivatalosan 101 személyes volt. Tíz méterre sem volt a céltól, az ukarai kikötőtől, amikor felborult és elsüllyedt.

Híreket várnak és a mentőakciót nézik emberek a tanzániai Ukara-szigeten. (MTI/AP)
Híreket várnak és a mentőakciót nézik emberek a tanzániai Ukara-szigeten. (MTI/AP)

A túlterheltség mellett vélhetően az okozta a katasztrófát, ahogy a kapitány egy fiatal, tapasztalatlan kormányosra bízta a hajót, ő pedig feltehetőleg egy hirtelen kormánymozdulattal felborította azt. A kapitány őrizetben van.

A szerencsétlenül járt hajón dolgoznak a mentőalakulat tagjai 2018. szeptember 22-én, két nappal az után, hogy felborult a Nyerere komphajó a Viktória-tavon, a tanzániai Ukara-sziget közelében. A halálos áldozatok száma kétszáz fölé emelkedett. (MTI/AP)
A szerencsétlenül járt hajón dolgoznak a mentőalakulat tagjai két nappal az után, hogy felborult a Nyerere komphajó a Viktória-tavon, a tanzániai Ukara-sziget közelében. A halálos áldozatok száma kétszáz fölé emelkedett. (MTI/AP)

Szombat este már több tucatnyi koporsó sorakozott a az ukarai parton, és vasárnap elkezdődik az áldozatok temetése. Legalább 40 utast mentettek ki a süllyedő kompról. John Magufuli tanzániai elnök négynapos gyászt rendelt el az afrikai országban.

Egy áldozat koporsóját viszik a tanzániai Ukara-szigeten 2018. szeptember 22-én, két nappal az után, hogy felborult a Nyerere komphajó a Viktória-tavon, a sziget közelében. A halálos áldozatok száma kétszáz fölé emelkedett. (MTI/AP)
Egy áldozat koporsóját viszik a tanzániai Ukara-szigeten két nappal az után, hogy felborult a Nyerere komphajó a Viktória-tavon, a sziget közelében. A tanzániai elnök nemzeti gyászt hirdetett. (MTI/AP)

A Viktória-tavon gyakoriak a balesetek, és legtöbbször a túlterhelt kompokat érik. A legsúlyosabb 1996-ban történt, amikor több mint 800 ember veszett oda egy komphajóról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×