eur:
394.87
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Rónai Péter szőlősgazda a mustgáz jelenlétét ellenőrzi a pincéjében. Tavaly mintegy húsz esetben okozott halált a mustgáz, pedig egyszerű módszerrel megelőzhetőek lennének a tragédiák. A must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. A tragédiák megelőzhetőek egy régi, bevált módszerrel: csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.
Nyitókép: H. Szabó Sándor

Azt mondják, a hobbi pincészet a legveszélyesebb

A szakember szerint leginkább a családi és a hobbipincészetekben fordul elő mustgázmérgezés.

Többnyire a családi és a hobbipincészetekben okoz baleseteket a mustgáz - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szombaton az M1 aktuális csatornán.

A főtitkár szerint a nagyobb üzemekben szigorúan veszik azt a szabályt, hogy szellőztetni kell a mustgáz, vagyis a szén-dioxid miatt.

Ha a mustgáz aránya eléri a 8-10 százalékos koncentrációt az adott pincében, eszméletvesztést okozhat.

Ezért nem biztos módszer, ha gyertyával próbálják tesztelni a levegő minőségét, hiszen annak lángja 14 százalékos szén-dioxid koncentrációig ég - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×