eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Szakértő: a fiatalok rengeteg információt dolgoznak fel egyszerre

Magyarországon az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a televíziószolgáltatásra előfizetők száma, de a tévénézésre fordított idő nem. Az újfajta médiafogyasztás átalakítja a gondolkodási és döntési folyamatokat is – hangsúlyozta Németh Erzsébet szociálpszichológus, egyetemi tanár.

A televíziózás egyre inkább interneten történik, és egyre gyakrabban elszakad az egyes adások idejétől – mondta az InfoRádiónak a szakértő. A hagyományos televíziózás inkább az idősekre jellemző.

Folyamatosan bővül viszont az a korosztály, amely egyszerre televíziózik, internezetik, telefonozik, több képernyővel foglalkozik

– tette hozzá. A fiatalok otthonosan mozognak az új típusú, internetalapú médiafogyasztásban, de az idősebbek között is egyre elterjedtebb. „Ez még semmi ahhoz képest, ami néhány év múlva lesz általános” – fogalmazott.

Bár a tévéelőfizetések száma csökkent, a televíziónézésre fordított idő azonban még egy kicsit emelkedett is Magyarországon. Egy-egy eszköz több mindenre képes, egyszerre több eszközt néznek és használnak az emberek – emelte ki Németh Erzsébet.

A fiatalok rengeteg információt dolgoznak így fel egyidőben, ez azonban átalakítja a feldolgozás mélységét, milyenségét, és a döntési folyamatokat.

Az idősek többet – több mint napi 6 órát – tévéznek, a fiatalok pedig 11 órát töltenek a képernyők előtt, ebből ugyanakkor csupán 3 óra a televízió, a fennmaradó időben játszanak, csetelnek, szociális életet élnek. Az úgynevezett nem aktív emberek (akiknem járnak dolgozni és tanulni) nagyon sokat néznek tévét, a legkevesebbet pedig az egyetemisták töltenek a tévé előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×