eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nem halad kellő ütemben a készpénzmentesítő program – lapszemle

A Magyar Idők cikkéből kiderül: Magyarország egyelőre nem kapta meg az Európai Bizottság hozzájárulását a déli határvédelemhez. Elmaradt a tekeszövetség és a bajnokság új versenyszabályzata ellen tiltakozó klubok egyeztetése – írja a Népszava. A Világgazdaság a gyógyszerekre történő költésekről közöl összeállítást. A Portfolio szerint a kormány igyekezete ellenére nem nő kellő mértékben a bankkártyás terminálok száma. A Magyar Idők a lakáspiacról ír. Több mint 1,2 millióan váltottak jegyet főszezonban a budapesti fürdőkbe – írja a Világgazdaság.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: Magyarország egyelőre nem kapta meg az Európai Bizottság nagyjából 17 milliárd forintos hozzájárulását a déli határvédelemhez. A magyar állam 2015 vége óta több mint 370 milliárd forintot fordított a határ védelmére. Az Európai Bizottság ebből több mint 100 milliárd forintot elfogad és kifizet, ennek első részlete lenne a nyáron ígért 17 milliárd forint.

A Népszava arról ír, hogy elmaradt a tekeszövetség és a bajnokság új versenyszabályzata ellen tiltakozó klubok tegnapra tervezett egyeztetése. A férfi élvonalban szereplő 12 csapatból 8 nem ért egyet azzal, hogy az eddigi körmérkőzéses rendszer helyett két hatos csoportban folyjanak a küzdelmek. Van olyan csapat, amely már kétszer nem állt ki mérkőzésre, így a kizárás fenyegeti, ami a szövetség szerint a bajnokság széteséséhez vezetne. 2023-ban Budapest rendezheti meg a teke csapat-világbajnokságot.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: támogatott gyógyszerekre a betegek tavaly 124 milliárd forintot költöttek, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelő támogatása 352,7 milliárd forint volt. A KSH adatai szerint a 65-69 éves korosztály költi a legtöbbet gyógyszerre, évente közel 16 milliárd forintot. Betegségcsoportok szerint a listavezető szív- és érrendszeri gyógyszerekért évente több mint 35 milliárd forintot fizetnek a betegek.

A Portfolio összeállításából kiderül: bár a kormány közel 5 milliárd forintot költött a készpénzmentesítő programban bankkártyás terminálok telepítésének támogatására, az első körben kihelyezett 30 ezer szuperolcsó termináltól összességében csak 18,5 ezerrel nőtt a boltokban üzemelő terminálok száma. Az idei első félévben is alig több mint 10 ezerrel nőtt a POS-terminálok száma.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: Magyarországon továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében épül a legtöbb lakás, Pest megyében éves szinten megduplázódtak a használatbavételek, Budapesten pedig a nagy lakásberuházások dominálnak. A területi egyenlőtlenségre jellemző, hogy amíg Pest megyében az első hat hónapban közel 1500 családi házat adtak át, Nógrádban mindössze kilencet.

A Világgazdaság arról ír, hogy több mint 1,2 millióan váltottak jegyet főszezonban a budapesti fürdőkbe, ami azt jelzi, hogy az esős, hideg június ellenére sem tört meg az évek óta tartó folyamatos forgalomnövekedés. A júniusi 19 százalékos visszaesését a júliusi 6 és az augusztusi 8 százalékos növekedés korrigálta annak ellenére, hogy idén messze nem volt annyi hőségriadó, mint egy évvel korábban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×