eur:
403.6
usd:
354.2
bux:
96520.82
2025. június 8. vasárnap Medárd
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17487708
Nyitókép: Fotó: Derzsi Elekes Andor

Kilátszik a Dunából az Ínség-szikla

A tartósan meleg, csapadékszegény időjárás miatt alacsony a vízállás a Tiszán és a Dunán is.

A tartósan meleg, csapadékszegény időjárás következtében augusztus elejére a magyarországi folyók vízszintje igen alacsony lett. A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 centimétert mértek, ami 42 centiméterrel magasabb a 2003-as legalacsonyabb, 51 centiméteres értéknél. A Sajó hazai szakaszán csak 20-30 centiméterrel magasabb a vízszint a valaha mért legalacsonyabbnál - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Szabadság hídtól északra, a Gellért-hegy lábánál lévő Ínség-szikla most pár centivel van magasabban, mint a Duna vízállása, így látni lehet a tetejét

- tette hozzá.

Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál felszínre kibukkan. Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízállás. A szikla innen is kapta a nevét, hiszen csak tartós aszály idején mutatja meg magát.

Hajózási zárlat?

Teljes hajózási zárlatot nem rendelnek el, de a vízügyes szakemberek mindenben segítik a hajósokat, szükség esetén például úgynevezett kisvizes bójákat helyeznek ki a kritikus szakaszokon, még pontosabban kijelölve az aktuálisan hajózható vízi utat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Íme az összes hiba, amit a légkondival elkövethetünk

Íme az összes hiba, amit a légkondival elkövethetünk

Első használat előtt mindenképpen takarítsák ki és fertőtlenítsék a légkondicionáló berendezéseket, különben súlyos fertőzéseket kockáztatnak - figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ levegőhigiénés szakértője. Szigeti Tamás az InfoRádióban elmondta: a klimatizált helyiségben csak 8-10 Celsius fokkal legyen hűvösebb, mint odakint, és ne felejtsünk el szellőztetni.

Kézműves pékek az Arénában: liszt, víz, só – és minden, ami a jó kenyérhez még kell

A kézműves pékek ma már nemcsak kenyeret sütnek, hanem élelmiszer-kultúrát is teremtenek: a jó kenyér náluk nem csupán három összetevőből áll, hanem sok év tapasztalat, tudatos alapanyag-választás és szenvedély is kell hozzá – erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Fülöp Ádám, a Pipacs Pékség alapító tulajdonosa és Fekete Gergő, az Artizán Pékség tulajdonosa, a Kézműves Kenyér Társaság alelnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.10. kedd, 18:00
Sós Endre
a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×