eur:
393.44
usd:
364.41
bux:
71994.41
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nagy Imre miniszterelnök sírja, amelyre virágot helyezett Áder János köztársasági elnök a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek

Áder János Nagy Imre sírjára vitt virágot, az Országgyűlés alelnöke a Nagy Imre szobornál koszorúzott.

Áder János köztársasági elnök virágot helyezett el Nagy Imre valamint a forradalom névtelen áldozatainak sírjánál a 301-es parcellában, főhajtással tisztelgett a forradalom erdélyi mártírjai előtt a 298-as parcellában, továbbá megkoszorúzta a 300-as parcellában lévő emlékhelyet a miniszterelnök 60 évvel ezelőtti kivégzésére emlékezve.

Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc törvényes miniszterelnökét és mártírtársait - Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét - 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.

Jovánovics György szobrászművész Rákoskeresztúri új köztemető 300-as parcellájában álló alkotásának alapkövét 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésének napján tették le, az emlékművet három év múlva avatták fel. Az úgynevezett nyitott sír közepén egy 1956 milliméter magas fekete hasáb áll. A 301-es parcellában az 1956 utáni megtorlás budapesti áldozatai nyugszanak.

Koszorúzást tartottak a mártír miniszterelnök szobránál is a Nagy Imre téren.

Budapest, 2018. június 16.
Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes megkoszorúzza Nagy Imre szobrát a vértanúk terén az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2018. június 16. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes megkoszorúzza Nagy Imre szobrát a vértanúk terén az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

"Nagy Imre szellemi örökösei"

Egyaránt Nagy Imre szellemi örökösének nevezte pártját Hiller István, az MSZP választmányi elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miután szombaton, kivégzésének hatvanadik évfordulóján, megkoszorúzták az egykori miniszterelnök szobrát Budapest belvárosában.

Karácsony Gergely keserédes évfordulóról beszélt, mondván, az 1956 után eltiporni akart szellem 1989-ben feltámadt, mert "újra hittünk abban, hogy Magyarországon szabadság lesz, és újra köztársaságban élhetünk".

Budapest, 2018. június 16.
Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke virágot helyez el Nagy Imre szobránál a Vértanúk terén az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2018. június 16. Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke virágot helyez el Nagy Imre szobránál a Vértanúk terén az 56-os vértanúk emléknapján, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Hozzátette: napjainkban "a zsarnokság újra és újra feléledő erőivel szemben újra meg kell védeni a köztársaságot és a szabadságot".

Szavai szerint a kormány arra készül, hogy Nagy Imrét kiretusálja a történelemkönyvekből, a Fidesz pedig elvitetné az országház tőszomszédságából a szobrát. Közölte, "akkor tulajdonképpen Nagy Imre szellemét is el akarják távolítani".

Elmondta, éppen

ő volt az egyetlen 20. századi politikus, akit minden magyar polgár a történelem jó oldalára sorol.

Így ha a cél az volna, hogy a történelem egybeforrassza a magyarokat, akkor Nagy Imre az egyik alkalmas személy volna erre - fejtette ki.

Hiller István az eseményen arról beszélt: a mai hatalom törekvése ellenkezik 1989 szellemiségével, "itt arról van szó, hogy Nagy Imrét akarják arrébb tenni a magyar történelemből".

Ha a politika hadat üzen a tudománynak, ideig-óráig uralkodhat rajta, de még soha, soha nem győzedelmeskedett felette - jelentette ki a szocialista párt politikus.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×