eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Súlyos fertőző betegséget észleltek egy pécsi egyetemistánál

Fertőző tüdőtuberkulózist (tbc) mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

Bár a tbc fertőzés az egészséges, normál immunrendszerű embereket csak ritkán tudja megbetegíteni, a biztonság és a megelőzés érdekében a beteg környezetében a szakemberek gondoskodtak az ilyenkor szokásos fertőtlenítésről, és megkezdték az előírt szűrővizsgálatok elvégzését mindazokon, akikkel kapcsolatban lehetett a fertőzött diák - írta a pecsma.hu. Mindez a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a Pécsi Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények és a Pécsi Tudományegyetem hatékony együttműködésében történik.

A tbc napjainkban, a fejlett társadalmakban – többek között a védőoltásnak köszönhetően is – igen ritka. Hazánkban évente átlagosan mindössze 5-10 új tuberkulózisban szenvedő beteg jut 100 000 lakosra. A tuberkulózis szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel eredményesen gyógyítható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×