eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A miniszterelnök szerint jelentős tartalék lesz a jövő évi költségvetésben - a nap hírei

Megoldást keres a Lánchíd, a várhegy alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítására a főváros vezetése. Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket – jelentette ki Varsóban az államfő.

A miniszterelnök szerint jelentős tartalék lesz a jövő évi költségvetésben, hogy ne érje váratlanul az országot egy esetleges válság. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: Magyarországnak világos céljai vannak, ezek mentén áll össze a gazdaságpolitika, a biztonság, a növekedés, a gyermeket nevelő családok támogatása és a munkahelyteremtés változatlan cél.

A következő egy-másfél évben is 4 százalék körüli gazdasági növekedést vár a pénzügyminiszter. Varga Mihály a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán azt mondta: az év első 3 hónapjában 4,4 százalék növekedést ért el a magyar gazdaság. Kiemelte: a 4 százalék körüli növekedési szint fenntartásához minőségi fordulatra van szükség a gazdaságban.

Legkésőbb 2023 végére el kell készülnie a Budapest-Belgrád gyorsvasúti vonalnak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Pekingből arról is nyilatkozott, hogy Kína nagymértékben szeretné növelni az Európába történő áruszállítást.

Megoldást keres a Lánchíd, a várhegy alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítására a városvezetés. A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén felkérheti a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal a hiányzó források biztosításáról. Az első ütemhez szükséges 16,4 milliárd forint rendelkezésre áll a főváros idei költségvetésében, de a folytatásra csak 2022 után lenne pénz.

Állami bérlakásépítési programmal oldaná meg a lakhatási válságot az LMP. Csárdi Antal, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: a program segítségével az önkormányzatok képesek lennének kezelni a bérlők átmeneti fizetési nehézségeit. Az LMP emellett egy önálló albérleti törvényben szabályozná a tulajdonosok, illetve a bérlők jogait és kötelezettségeit.

Kilép a Jobbikból a párt több politikusa Toroczkai László kizárása miatt. Az etikai bizottság indoklása szerint a Jobbik egykori alelnöke súlyos fegyelmi vétséget követett el azzal, hogy a párton belüli vitákat a sajtó nyilvánossága előtt folytatta le, valamint a tisztújítási időszak előtt belső információkat juttatott el a kormánypárti média részére. Toroczkai László koncepciós eljárásnak tartja kizárását.

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Lázár János ellen a Demokratikus Koalíció - közölte a párt frakciószóvivője. Gréczy Zsolt arra hivatkozott, hogy a volt Miniszterelnökséget vezető miniszter a vagyonnyilatkozata szerint 8 százalék feletti tulajdonrészhez jutott abban a cégben, amely Hódmezővásárhelyen épített vadászkastélyt, és 10 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben, de az nem tudni, mennyiért.

Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket - jelentette ki a köztársasági elnök Varsóban. Áder János a visegrádi négyek, a balti országok, valamint Románia és Bulgária államfői találkozója után közölte: a tanácskozás egyik fő témája az volt, hogyan lehet az észak-atlanti katonai szervezet költségvetését növelni, és a tagállamok biztonságát erősíteni.

A katonai szövetség készenléti és reagáló képességeinek javításáról döntöttek a NATO tagországok védelmi miniszterei. Jens Stoltenberg főtitkár elmondta: a szövetség parancsnoki struktúrájának megerősítésével 2020-ig megteremtik annak lehetőségét, hogy kevesebb idő alatt megvalósítható legyen a csapatok és katonai eszközök utánpótlása és európai mozgathatósága Észak-Amerika és Európa között.

Londonban kampány indult azért, hogy a brit választók népszavazáson dönthessenek az uniós tagság megszűnésének feltételeiről. A Best for Britain nevű szervezet célja, hogy nyitva maradjon az Egyesült Királyság előtt a további uniós tagság lehetősége.

Ausztria több külföldről támogatott imámot kiutasít és mecseteket is bezár - jelentette be az osztrák kancellár. Sebastian Kurz azt mondta: párhuzamos társadalmaknak, a politikai iszlámnak és az iszlamista radikalizálódásnak nincs helye az országban.

Franciaországban ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat több túlélője és az áldozatok néhány hozzátartozója. Az érintettek annak kiderítését várják a hatóságoktól, hogy a járőröző katonák miért nem avatkozhattak be a Bataclan koncertteremnél a terroristákkal szemben. A merénylők a rockkoncerten 90 embert megöltek és több mint 400-at megsebesítettek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×