eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

A miniszterelnök szerint az értékek és a kultúrák küzdelme lesz a 2019-es európai parlamenti választás - a nap hírei

Átalakítást sürget az Európai Unió döntéshozatali szerkezetében a német kancellár. Újra akarja tárgyalni az európai migrációs dossziét az új olasz kormány.

A miniszterelnök szerint az értékek és a kultúrák küzdelme lesz a 2019-es európai parlamenti választás. Orbán Viktor a 17. kötcsei találkozón beszélt erről. A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a hagyományosan zárt körben megrendezett kötetlen eszmecserén Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előtt álló lehetőségek óriásiak, de komoly veszélyek is leselkednek az országra. Mint mondta: ezek közül a migráció van az első helyen, de itt sikerrel állja a sarat Magyarország. A kormányfő szólt arról is, hogy az osztrák és az olasz választások megmutatták: ma nyugaton a bevándorláspárti erők vannak az egyik oldalon, a bevándorlást ellenző és a keresztény kultúra elsőbbségét képviselő erők pedig a másikon.

Az alaptörvény-módosításról és a "Stop Soros" törvényjavaslatról tárgyal kedden az Országgyűlés. A képviselők hétfőn megemlékeznek a trianoni békediktátum aláírásának napjáról, amely 2010 óta a nemzeti összetartozás napja. Az új Országgyűlés megalakulása óta először hangzanak el interpellációk, azonnali kérdések, valamint kérdések. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádióban kiemelte: Magyarországot meg kell védeni az illegális migrációtól, ezért van szükség alkotmánymódosításra. Gulyás Gergely szerint az illegális migráció szervezésének büntetendővé nyilvánítása megfosztja eszközeiktől az embercsempészeket.

Köszönet illeti a mintegy 170 ezer magyar pedagógust, akik napról napra a diákokkal foglalkoznak, és segítenek abban, hogy Magyarország a jövőben sikeresebb, boldogabb legyen - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a pedagógusnapon elmondta: a kormány biztosítja őket arról, hogy munkájukat támogatni, anyagi és erkölcsi megbecsültségüket pedig növelni fogja az elkövetkezendő években.

Az LMP olyan életpályamodellt szeretne a pedagógusoknak, amelyben elérhető, hogy karrierjük végén legalább annyit keressenek, mint a kormány államtitkárai. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője a pedagógusnapon úgy vélte: hiába vezettek be életpályamodellt a pedagógusoknak, a megadott béremelés mértéke nem elégséges. A Párbeszéd szóvivője azonnali béremelést sürget az oktatásban dolgozók számára. Barabás Richárd hangsúlyozta: a 21. századi oktatás legfontosabb feltétele a tanárok munkájának megkönnyítése.

Átalakítást sürget az Európai Unió döntéshozatali szerkezetében a német kancellár. Angela Merkel szerint a közös külpolitika hatékonyságának növelésére az ENSZ Biztonsági Tanácsának mintájára fel kellene állítani az unió biztonsági tanácsát, az Európai Bizottság létszámát pedig csökkenteni kellene. Emellett a német politikus egy lapinterjúban úgy vélte: az európai parlamenti választásokon be kellene vezetni a transznacionális választási lista intézményét.

Újra akarja tárgyalni az európai migrációs dossziét az új olasz kormány - mondta a belügyminiszter. Matteo Salvini a szicíliai Pozzallóban működő regisztrációs központban arról beszélt: Szicília nem válhat Európa menekülttáborává, európai válasz kell a migrációs helyzet megoldására. A belügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy több kiutasítási központ kell az illegális bevándorlók eltávolítására.

A brit belügyminiszter szerint kétezer fővel bővül a terrorizmusellenes elhárító és hírszerző szolgálatok létszáma. Sajid Javid hétfőn ismerteti a londoni alsóházban a konzervatív párti brit kormány új, átfogó terrorellenes stratégiáját. Sajid Javid a BBC televízióban elmondta, hogy a stratégia része az is, hogy a belső elhárítás az eddigieknél sokkal több információt oszt meg más szervezetekkel, a többi között a helyi, kisebb közösségek rendőrségeivel és egyes esetekben az önkormányzatokkal is.

Észak-Korea nukleáris leszereléséig nem enyhülnek az ország ellen bevezetett nemzetközi büntetőintézkedések - tette világossá Szingapúrban az amerikai védelmi miniszter, mielőtt tárgyalásokat kezdett dél-koreai és japán kollégájával. James Mattis kiemelte, hogy a térségbeli államoknak az Észak-Koreával szembeni összes ENSZ-szankciónak érvényt kell szerezniük.

Visszatért a Földre a Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról három űrhajóssal a fedélzetén. Az orosz, amerikai és japán asztronauta 168 napos jelenlegi küldetése ezzel befejeződött. Az űrhajósok hozták magukkal a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének labdáját. A játékszert innen viszik Moszkvába. Jövő szerdán újabb három űrhajós indul az űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból.

Bozóttűz miatt 2 ezer embert menekítették ki Los Angeles környékén a hatóságok. A nagyváros központjától délkeletre csaknem 1 négyzetkilométernyi területen égették fel a növényzetet a lángok. Senki sem sérült meg és az épületekben sem keletkeztek károk.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×