eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Erőss Loránd érdemelte ki idén a Dr. Szabó György-díjat

Dr. Erőss Loránd idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársa kapta idén a Hemingway Alapítvány Dr. Szabó György orvostudományi díját.

A Hemingway Alapítvány 1998 tavaszán alapította meg a neves orvosprofesszorról elnevezett Dr. Szabó György-díjat, melyet évente a magyar orvostudomány egy-egy kiemelkedő személyiségének adományoznak a kuratórium döntése alapján. A 2018. évi díjat Dr. Erőss Loránd egyetemi docens nyerte el tudományos, orvosi, valamint oktatói munkásságának elismeréseként. A díjat Vízi E. Szilveszter akadémikus, a kuratórium elnöke, Fazekas Árpád, Jakab Ferenc, Rosivall László, Surján László, Mikola István és Szabó Dezső, valamint George F. Hemingway, a kuratórium tagjai ítélték oda.

"Akik korábban megkapták ezt a díjat, példaképeim, tanáraim, olyan emberek, akikre mindig felnéztem, és a mai napig elérhetetlen szakmai magasságban vannak. Ezért ez a díj nagy elismerés számomra, és az eljövendő díjazottak számára is" - mondta a díjátadó után az InfoRádiónak Erőss Loránd idegsebész, fájdalomterapeuta, ideggyógyász osztályvezető főorvos, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársa. A Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi docense, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának tanára hozzátette, a díj presztízse évről évre nő, elsősorban a kuratórium munkájának köszönhetően, mert olyan díjazottak voltak, akik az országban maradandót alkottak.

Erőss Loránd a legbüszkébb az epilepsziasebészetben elért eredményekre, amelyeket nem egyedül, hanem egy munkacsoporttal vívott ki.

"Büszke vagyok arra is, hogy ki tudtam építeni és meg tudtam erősíteni a transzlációs kutatást az intézetünkben, össze tudtam kapcsolni a kutatókat és a klinikusokat, össze tudtam kapcsolni azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban vagy nem végeztünk, vagy csak részben próbáltuk. Ez most rendszerszerűen működik a nemzeti egykutatási program részeként" - mondta az elismert idegsebész, és arról is beszélt, hogy a tevékenysége révén a mozgászavarban szenvedőket, a Parkinson-kórosokat, az epilepsziásokat, a gerincvelősérült betegeket, a krónikus fájdalmaktól szenvedőket olyan új orvosi eszközökkel tudják gyógyítani, amelyekhez a hozzáférés ebben a régióban eléggé limitált.

A díj korábbi nyertesei:

  • 1998-ban prof. Dr. Halász Béla akadémikus
  • 1999-ben prof. Dr. Besznyák István akadémikus
  • 2000-ben prof. Dr. Flerkó Béla akadémikus
  • 2001-ben prof. Dr. Palkovits Miklós akadémikus
  • 2002-ben prof. Dr. Rák Kálmán tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2003-ban prof. Dr. Tulassay Tivadar akadémikus
  • 2004-ben prof. Dr. Rozsos István egyetemi tanár
  • 2005-ben prof. Dr. Dzsinich Csaba egyetemi tanár
  • 2006-ban prof. Dr. Sótonyi Péter akadémikus
  • 2007-ben prof. Dr. Schaff Zsuzsa akadémikus
  • 2008-ban prof. Dr. Nyáry István tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2009-ben prof. Dr. Kopp Mária tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2010-ben prof. Dr. Rihmer Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár
  • 2012-ben prof. Dr. Gulyás Balázs akadémikus
  • 2015-ben prof. Dr. Hangody László akadémikus
  • 2017-ben prof. Dr. Lang György intézetigazgató

Erőss Loránd korábban az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége volt. A beszélgetést itt megnézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×