eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: MNB

Emlékérme a Szózat évfordulójára

A Szózat megzenésítése és az ősbemutatója 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérméket bocsát ki. Az MNB jelezte, hogy ezzel az író Vörösmarty Mihály és a zeneszerző Egressy Béni előtt tiszteleg az intézmény.

A Magyar Nemzeti Bank 20 ezer forint címletű, különlegesen nagy méretű ezüst és 2000 forint értékű színesfém emlékérmét bocsát ki csütörtökön a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából, az ősbemutató évfordulóján.

A Jegybank közölte, a Szózat örökérvényű soraira, a második számú magyar nemzeti ének ma is aktuális üzenetére akarja felhívni a figyelmet.

A Kereszthury Gábor iparművész által tervezett emlékérmék előoldalán nemzeti lobogóval a háttérben a Szózatot író Vörösmarty Mihály félalakos ábrázolása látható, amelyet Barabás Miklós festménye ihletett. Bal oldalon Magyarország címere jelenik meg, jobb oldalon a Szózat eredeti kéziratából vett idézetet, a költemény leghangsúlyosabb versszakát ("A' nagy világon e' kívűl / Nincsen számodra hely: / Áldjon vagy verjen sors' keze, / Itt élned, halnod kell.") a költő kézjegye zárja.

Az emlékérmék hátlapján a Szózat zeneszerzője, Egressy Béni félalakos ábrázolása jelenik meg, amelyet szintén Barabás Miklós festménye inspirált.

Az emlékérmékből öt-ötezer darab készíthető.

Az ezüst emlékérmét három hónapig, a színesfém emlékérmét időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértékén lehet megvásárolni

május 10-től a Magyar Pénzverő Zrt. Érmeboltjában, illetve az interneten.

A hazaszeretetre és hűségre felhívó költeményt Vörösmarty Mihály 1836-ban írta, Egressy Béni 1843-ban zenésítette meg. Az ősbemutatót 1843. május 10-én tartották a Pesti Nemzeti Színházban.

A Himnusz melletti második nemzeti költemény az Aurora című irodalmi évkönyv 1837-es kötetében jelent meg. A Szózat rendkívüli hatást gyakorolt a reformkor lázában égő közönségre, és hamarosan országszerte ismertté vált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×