eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyárias meleg a keszthelyi strandon 2018. április 21-én.
Nyitókép: Varga György

Strandfelújítások, kedvezmények, programok - így startol a balatoni szezon

A Balatonnál a hosszú hétvégén kezdődik a szezon. A tó körül számos program várja a vendégeket.

A Balaton vize 20 Celsius-fokos, és bár érkezik egy hidegfront, de gyorsan átvonul rajtunk, ezért a legbátrabbak már a hosszú hétvégén is megfürödhetnek a tóban. A strandok többsége - például az ábrahámhegyi - csak pünkösdkor nyit ki, de Balatonkenesén, és Badacsonytomajon már most is fogadnak fürdőzőket. A révfülöpi strandon június első hétvégéjétől kell belépőt fizetni, de a szolgáltatások már most is üzemelnek.

Több balatoni strandot felújítottak a szezonra. A napokban végeznek a munkával Balatonfüreden a Kisfaludy, és az Esterházy strandon, sőt a településen egy új strand is épül, amit Széchenyiről neveznek el. Megújul a balatonfűzfői tobruki strand és a fövényfürdői is, de már most is be lehet menni, ráadásul ingyen.

Aki nem akar fürödni a tóban, az sétáljon mellette, például a badacsonytomaji Folly Arborétumban, a káptalantóti Liliomkert piacon, a szentbékkállai kőtengernél vagy a monoszlói hegyestűnél. Az időjárás alkalmas lesz rá.

"A hétvégére visszatér a nyárias idő sok napsütéssel, azonban a délutáni, esti órákban egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat"

- mondta Újvári Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Nyitott Balaton

Pénteken kezdődött a Nyitott Balaton elnevezésű programsorozat, amelyhez 137 szálláshely, 89 étterem, és 15 pincészet csatlakozott. Balatongyörökön palacsintafesztivált, Sümegen lovagi tornát, Balatonalmádiban pedig városnéző kirándulást szerveznek.

Az északi parton Alsóörs, Felsőörs, Lovas, Csopak és Paloznak érintésével gyalogos túrákon lehet részt venni. Balatonföldváron kettes-fogathajtó versennyel várják a vendégeket, a várossá válásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Siófokon pedig "Piknik a parton" címmel egyebek mellett májusfa-állítás és kézműves vásár lesz. A Balatonfenyvesi Kisvasút fotósvonatot indít.

Kedvezmények buszon, vonaton, hajón

Balaton Best kártyával az északi parton több buszjáraton ingyen, a vonatokon pedig fél áron utazhatnak, a Balatoni Hajózási Zrt. pedig 15 százalék kedvezményt ad azoknak, akik felmutatnak egy online letölthető kupont. A társaság értékesítési és forgalmi igazgatója, Dónucz László az InfoRádióban elmondta: idén néhány újítással, de változatlan árakkal várják a kompok és a sétahajók utasait.

"Létrehoztuk az úgynevezett Bahart infóvonalat, ez a 84-es körzet 310-050-es számon lesz elérhető,

tehát innentől kezdve nem kell a különálló pénztári telefonszámokat felhívni, hanem egyetlen egy számon elérhető a Bahart, ahol ügyintézőink teljes körű tájékoztatást tudnak adni személyhajókkal, a kompközlekedéssel kapcsolatos menetrendinformációkról" - mondta Dónucz László.

A horgászok is most kezdik a szezont. Nekik érdemes tudniuk, hogy a Balatoni Horgászrend 6 új ponttal bővült, két helyen pedig módosult. Kiterjesztették a kirívónak minősített szabályszegések körét, a balin pedig kiemelt védelemben részesült. A szúnyogok viszont szerencsére nem. Megkezdődött a gyérítésük - mondta az InfoRádióban Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

"Nagyon sok a szúnyog, a Katasztrófavédelem is másfél hónappal előbb kezdte el az országos szúnyoggyérítési programot.

Mi most kezdjük itt a Balaton térségében, amennyiben az időjárás engedi. Ha az időjárás közbeszól, és olyan szél, vagy eső lesz, akkor május 2-3-án végezzük el a Balaton térségében" - hangsúlyozta Ballasa Balázs.

A Balatonnál néhány helyen most már jókat lehet enni is, de ezen a téren még bőven van tennivaló. Erről Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke beszélt az InfoRádió családi Hét című műsorában.

"Közel nem ugyanaz a Balaton már gasztronómiai kínálatban, mint ami volt. Fontos szerepe lesz a jövőben kiírandó pályázatoknak, és támogatásoknak, hiszen büfé szempontjából is illene megreformálni a balatoni kínálatot. Vannak klasszikusok, de

a főtt kukorica, lángos, és hekk háromszögéből azért sok helyen érdemes kimozdulni, és újragondolni ezeket.

Csak néhány jó szereplő kell ehhez, aki irányt mutat, és abban biztos vagyok, hogy jó néhányat találunk már a Balaton mellett, akiről érdemes, és lehet is példát venni" - mondta Hoffmann Henrik.

A balatoni gasztronómia fejlődésének fontos állomása lenne, ha a tó körül végre nem tengeri hekket szolgálnának fel, hanem olyan halakat, amiket ott fognak ki, vagy az egykori kiöntési területen létesített tavakban termelnek. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. már keresi erre a megoldást. Szári Zsolt vezérigazgató a Balatoni Szövetség szerdai ülésén bejelentette, hogy

kezdeményezik a balatoni hal oltalom alatt álló termékké nyilvánítását.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Lassanként teljesen fokozatra kapcsol az Európai Bizottságban a munka a hosszú nyári szünidő után, és már az egyes biztosoknak adandó portfoliók is ismeretesek. Ez persze még nem végleges – az EP-nek még meg kell hallgatnia a jelölteket, ami miatt lehetnek változások. A személyi kombinációk latolgatása közben azonban kevesebb figyelmet kaptak a volt-leendő bizottsági elnök, Ursula von der Leyen politikai irányelvei, pedig már nyár elején megjelentek. Ezek jelzik, hogy mely területek lesznek fontosak, és ez azt is befolyásolja, hogy ki milyen feladatot kap a Bizottság tagjai közül. Néhány új biztosi funkciót is meghirdetett von der Leyen, amelyek jelzésértékűek a prioritásairól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×