eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen

Lejárt a választási eredmények elleni jogorvoslati kérelmek benyújtásának határideje – a nap hírei

Jövő héten megkezdődhet az új Országgyűlés május 8-i ülésének előkészületei. Gyanúsítotti kihallgatása után őrizetbe vették a rendőrök Gyárfás Tamást, volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót. Mégis távozik posztjáról a szlovák országos rendőr-főkapitány.

A tervek szerint a jövő héten megkezdődnek az új Országgyűlés május 8-i ülésének előkészületei - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke. Szilágyi Zoltán tájékoztatása szerint az alakuló ülést előkészítő tárgyalások fontosabb feladatai közé tartozik parlamenti ülésrend és az alakuló ülés napirendjének meghatározása, a házelnök, alelnökök, jegyzők választásának előkészítése. Ugyancsak az előkészítő tárgyalásokon kezdődhet meg a bizottsági rendszerről szóló egyeztetés is. Áder János köztársasági elnök május 8-ára hívta össze a parlament alakuló ülését és Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

Lejárt a választási eredmények elleni jogorvoslati kérelmek benyújtásának határideje. Mind a négy várhatóan frakciót alakító ellenzéki párt kezdeményezte valamelyik választókerületben a szavazás megismétlését. A Jobbik Miskolcon követel új választást. Az MSZP összesen 47 választókörzetben indított jogorvoslati eljárást, 2-ben a szavazatok újraszámlálását, 45-ben pedig a választás megismétlését kérte. A Demokratikus Koalíció mindenhol ahol nem nyert, összesen 40 választókerületben követeli a választás megismétlését. Az LMP a Budakeszit és Budaörsöt magába foglaló választókörzetben ismételtetné meg a voksolást. A választókörzetek jogorvoslati eljárásainak azért lehet jelentősége, mert csupán egy mandátumon múlik a Fidesz-KDNP kétharmados többsége az Országgyűlésben.

Megalakult a Kereszténydemokrata Néppárt új parlamenti frakciója, 16 taggal. A frakció megválasztotta a tisztségviselőket: Harrach Pétert ismét frakcióvezetőnek, Vejkey Imrét, Szászfalvi Lászlót és Móring József Attilát frakcióvezető-helyettesnek. A frakcióigazgató Latorcai János lett. A képviselőcsoportot 9 egyéni és 7 listás helyen bejutott képviselő alkotja.

Javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF, tavaszi világgazdasági prognózisában, Magyarország hazai össztermékének idei növekedési ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal emelte a novemberben közzétett őszi regionális gazdasági előrejelzéshez képest. A friss prognózis szerint a magyar gazdaság idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig 3 százalékkal növekedhet a tavalyi 4 százalék után.

Gyanúsítotti kihallgatása után őrizetbe vették a rendőrök Gyárfás Tamást, volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Fenyő János médiavállalkozó 20 évvel ezelőtti meggyilkolásának ügyében - közölte a Távirati Irodával az ORFK kommunikációs szolgálata. A rendőrség előzőleg azt írta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a kora délutáni órákban Budapesten elfogták, majd előállították a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost, akit emberölésre való felbujtással gyanúsítanak.

Nem halad a BKV 3-as metró pótlása miatt elindított buszbeszerzése - erősítette meg a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke. Dorner Lajos az InfoRádióban azt mondta: az összesen 180 csuklósbusz eredeti, tavaly augusztusi határideje idén április 11-ére módosult a tűzoltó-készülékek kötelező beépítése miatt, de azóta is csak 5 járművet kapott meg a BKV. Hozzátette: közlekedési társaságnak 500 járművet kellene azonnal lecserélnie. A BKV sajtóosztálya még nem reagált az InfoRádió megkeresésére.

Mégis távozik posztjáról a szlovák országos rendőr-főkapitány. Tibor Gaspar Peter Pellegrini miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy már csak május végéig tölti be a tisztséget. Nem sokkal korábban a szlovák rendőrkapitány még azt mondta: marad a posztján, leváltása a belügyi tárca vezetőjének hatásköre és felelőssége. Tibor Gaspar távozását a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása után kezdődött tüntetéssorozat résztvevői követelték, a bűnügy óta már két belügyminiszter is benyújtotta lemondását.

Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését javasolja az Európai Bizottság. Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő arról beszélt: a két állam előrehaladása fontos előrelépés a nyugat-balkáni régió egésze számára. Hozzátette ugyanakkor, hogy a reformfolyamatnak és a korszerűsítésnek folytatódnia kell, ez az érintett államoknak és az Európai Uniónak is érdeke. A tárgyalások hivatalos megkezdéséről a tagországok állam- és kormányfői döntenek, egyes források szerint már a júniusi csúcson.

Újabb sztrájknapokat hirdettek szerdára és csütörtökre Franciaországban a vasutas szakszervezetek. Ezzel egyidőben a nemzetgyűlés nagy többséggel elfogadta első olvasatban az állami vasúttársaság reformját előíró törvénytervezetet. A kormány legfőbb célja, hogy megszüntesse a vasúti dolgozók kivételezett helyzetét, amely a munkahelyek életre szóló szavatolását és az 50 és 55 év közötti nyugdíjba vonulást teszi lehetővé, miközben a franciák többségére a 62 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik.

Igen kis mennyiségű, folyékony halmazállapotú novicsok idegméreg-hatóanyaggal követték el a délnyugat-angliai mérgezést a brit hivatalos álláspont szerint. A támadás célpontja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal volt, a britek az orosz titkosszolgálatot vádolják a támadással. A brit környezetvédelmi tárca által összeállított friss helyzetértékelésben szerepel az is, hogy megkezdődik a város szennyezett helyszíneinek aprólékos kitakarítása és fertőtlenítése, amely várhatóan hosszú hónapokig eltart.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Békemeneten: "mi vagyunk Európa legnagyobb békefenntartó ereje" - percről percre

"Még egy hét szívós munka, a legendás fideszes hajrá, és letoljuk az ellenfelet a pályáról. Óriási gólhelyzetben vagyunk, ajtó-ablak, be lehet azt pöckölni, piszkálni, tuszkolni" - fogalmazott Orbán Viktor Fidesz-elnök, miniszterelnök a Békemenet margitszigeti végállomásán szombat délután.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Már osztálykirándulások maradnak el – Mégis mi történik?

Már osztálykirándulások maradnak el – Mégis mi történik?

A buszok után idén áprilistól nem az időalapú e-matrica rendszerben, hanem a megtett úttal arányos e-útdíj rendszerben kell fizetni az útdíjat. Ez drasztikus költségnövekedéssel járt, amelynek hatásai szinte azonnal megmutatkoztak. Ide tartozik többek között az, hogy az osztálykirándulásokra sokkal drágábban lehet buszt rendelni, mint korábban és voltak olyan programok, amelyek vagy elmaradtak, vagy lerövidültek emiatt. Többek között erről beszélt a Portfolio Checklist hétvégi különkiadásában Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×