eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
A Liget Budapest által 2014. december 19-én közzétett képen a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat egyik nyertese, a japán Sou Fujimoto Architects látványterve, amely alapján megépülhet a Magyar Zene Háza.
Nyitókép: MTI

Rá sem fogunk ismerni a Városligetre

A Városligetben a tervek szerint jelentősen csökken majd az autóforgalom. Különleges élményt ígér a hamarosan megnyíló Hol nem volt vár is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészeti miniszteri biztosa.

A Városligeten jelenleg naponta mintegy 50 ezer autó halad keresztül. Ahogy a biztos fogalmazott, "a parkban nem múzeumlátogatóból, hanem autóból van sok". Ezért az eredeti terveknek megfelelően az autóforgalmat leviszik a földfelszín alá, véleménye szerint erre szükség van a park civilizált, kellemes használatához. Ez a projekt egyik legfontosabb eleme.

Persányi Miklós beszélt arról is, hogy

alternatív fejlesztésekkel és útvonalakkal váltják ki a mostani felszíni forgalmat.

A liget útjain belül a hatalmas leaszfaltozott felületet - csaknem 320 ezer négyzetmétert - csökkentik. Ebből 75-80 ezer eltűnik, helyette zöldfelület, park lesz, tavakkal tarkítva, például a Vajdahunyad vára is körbecsónakázható lesz.

Persányi Miklós az InfoRádió kérdésére kitért arra is, hogy

Csukás István is közreműködött a meséi által ihletett Hol nem volt vár kialakításában,

amely a tervek szerint április végétől várja az érdeklődőket a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az építményt az Egri Várhoz hasonlította sokszínűségét tekintve. A játszóhely úgy lesz kialakítva, hogy lesz egy külső és egy belső vár, ez utóbbiban kap otthont a Hetedhét Palota, ahol 7 próbát kell kiállni a látogatóknak, mire végigjárják a 3 emeletet.

A termekben olyan régi ismerősökkel találkozhatunk, mint Vuk, Süsü, a sárkány, Dr. Bubó, Mekk Elek, a Nagy HoHoHo Horgász és Pom-Pom.

A főigazgató kiemelte, hogy bár a gyerekek mai mesekultúráját kevésbé jellemzik a klasszikus magyar alkotások, azonban ezek a kultúra olyan elemei, amelyeket érdemes megmutatni. Az egyes termekben a próbák pedig úgy lesznek összeállítva, hogy az egyszerű játékok vegyülnek az interaktív feladatokkal, így minden korosztály számára élvezhető kikapcsolódás lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×