eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

A PPF-csoportnak adja el közép-kelet-európai leányvállalatait a Telenor - a nap hírei

Kisméretű benzinmotorok gyártása kezdődik meg 2020-tól a szentgotthárdi Opel gyárban. Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága szerint mély aggodalomra adnak okot a magyarországi fejlemények.

Négy új országgal bővíti portfólióját a PPF-csoport a Telenor közép-európai leányvállalatainak megvételével. A Telenor szerdán jelentette be, hogy eladja közép-kelet-európai leányvállalatait köztük a magyarországi cégét 2,8milliárd euróért a cseh PPF csoportnak. Petr Kellner, a prágai PPF pénzügyi-befektetői csoport tulajdonosa évek óta a leggazdagabb cseh vállalkozó.

Átmenetileg 3 százalékos adót vetne ki az információtechnológiai nagyvállalatok éves forgalmára az Európai Bizottság. A most bemutatott tervezet értelmében az új közterhet csak a világszinten 750 millió eurós, az Európai Unióban pedig legalább 50 millió eurós bevételt elérő vállalatokra vetnék ki. Bizottsági becslések szerint a 3 százalékos adó évente mintegy ötmilliárd euró adóbevételt jelentene az Európai Unióban.

Kisméretű benzinmotorok gyártása kezdődik meg 2020-tól a szentgotthárdi Opel gyárban. Az üzem így a Peugeot-Citroen csoport egyik legnagyobb darabszámban készülő motorcsaládjának gyártási helye lesz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádióban azt mondta: a francia PSA konszern mégis hosszú távon számol a magyarországi létesítménnyel. A Szentgotthárdon lévő motorgyár helyzete azután vált bizonytalanná, hogy a tavaly márciusi felvásárlás után a márka új tulajdonosa a francia PSA bejelentette, hogy minden következő Opel modell a PSA motorjait és váltóműveit fogja használni.

Több mint 5 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a Magyar Suzuki. A program új személygépkocsi prototípusok és gazdaságos gyártási technológiák kifejlesztését segíti. A projekt 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a Széchenyi2020 program forrásaiból. Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a projekt zárásával az esztergomi üzem 2020-ra várhatóan okosgyárként meghatározó szereplője lesz az európai és a magyar autógyártásnak.

A tervek szerint 2019 végére teljesen megújul Budapesten a 2. kerületi Széna tér. Tarlós István főpolgármester közölte: a felújított Széll Kálmán térhez méltó, megnövelt zöldterülettel rendelkező Széna tér valósulhat meg. Hozzátette: várhatóan az ott lévő buszpályaudvar is más helyre kerül.

Letették az M2-es gyorsforgalmi utat és a 2-es főutat összekötő út alapkövét. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta: az út tehermentesíti Dunakeszit, amelyen eddig át kellett autózniuk a Gödieknek és a Dunakeszieknek is, ha Budapest felé indultak el. A beruházás3,2milliárd forintból valósul meg.

Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága szerint mély aggodalomra adnak okot a magyarországi fejlemények. A testület állásfoglalása hangsúlyozza, hogy Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása. A különjelentés ősszel kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé.

Határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés a kormánypárti képviselők többségének távolmaradása miatt. Több témáról vitázott volna az ellenzék, az LMP például az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló javaslatról, ehhez a többi ellenzéki frakció is csatlakozott. Mivel a határozatképtelenség miatt a napirendi pontokat sem tudták megszavazni, a levezető elnök a tanácskozást a főként kampánytémákat érintő napirend előtti felszólalások után lezárta.

Csütörtökön kinevezi az új szlovák kormányt az államfő. Andrej Kiska Pozsonyban bejelentette: az új összetételű kabinet névsora kedden vált véglegessé és már találkozott is a leendő kormány tagjaival. Az új kabinet névsorát azután változtatta meg a kijelölt miniszterelnök, hogy Szlovákia történetében eddig példátlan módon az államfő megtagadta a Peter Pellegrini által előterjesztett kormánylistán szereplő kabinet kinevezését. A kabinetnek várhatóan már pénteken bizalmat szavaz a pozsonyi törvényhozás.

Az iszlám vallást is Németország részének nevezte a Bundestagban a kancellár. Angela Merkel arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban 4 és fél millió muzulmán vallású ember él. Az új kormány programját ismertető beszédében hangsúlyozta: a németországi muzulmánok döntő többsége elutasítja a szélsőségeket és az iszlamista terrorizmust. Szólt arról is, hogy a menekültválság mély megosztottságot idézett elő a német társadalomban, amely azonban büszke lehet a válság kezelésében elért eredményekre.

Az euró romániai bevezetését előkészítő bizottság létrehozásáról döntött a bukaresti kormány. A testületnek kell kitűznie a bevezetés céldátumát, elő kell készítenie a csatlakozási ütemtervet, és ki kell dolgoznia a cselekvési terveket, amelyek alapján felkészítik az átállásra a román gazdaságot és a társadalmat. Viorica Dancila miniszterelnök azt mondta, hogy Romániának az euró bevezetése jelenti a legfontosabb célt 2007-es uniós csatlakozás óta.

A piaci várakozásoknak megfelelően megemelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő a Fed. A monetáris testület 25 bázispontos emelésről döntött, ezzel az irányadó dollárkamat másfél százalékról 1,75 százalékra nőtt. A Fed február elején hivatalba lépett új elnöke Jerome Powell négy héttel ezelőtti kongresszusi meghallgatásán jelezte a monetáris szigorítás szükségességét a javuló gazdasági prognózisok függvényében.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×