eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Szijjártó Péter: a biztonság a legfontosabb - a nap hírei

Évente 60 ezer tonna szintetikus gumit állít elő ősztől Tiszaújvárosban a Mol-csoport és egy japán cég. A biztonsághoz való jog garantálását nevezte a magyar kormány legfontosabb feladatának Genfben a külgazdasági és külügyminiszter. A vádlott távollétében folytatja a Teréz körúti robbantás miatt indult büntetőügyet a Fővárosi Törvényszék.

Évente 60 ezer tonna szintetikus gumit állít elő ősztől a Mol-csoport és a japán JSR Corporation gyára Tiszaújvárosban. Az üzem átadásakor Orbán Viktor miniszterelnök közölte: a 160 munkahelyet teremtő 100 milliárd forintos beruházást a kormány 12 milliárdos adókedvezménnyel támogatja. Hernádi Zsolt, a magyar olajcég elnök-vezérigazgatója elmondta: a Mol 2030-ig 1300 milliárd forintot fektet be a térségben, és a régió legjobb, legdiverzifikáltabb vállalata kíván lenni.

A biztonsághoz való jog garantálását nevezte a magyar kormány legfontosabb feladatának az ENSZ emberi jogi bizottságában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Genfben a migrációról szóló kormányjelentést magyarázva azt hangsúlyozta: a magyar kormány nem enged be és nem is fog beengedni illegálisan érkezett bevándorlókat.

Ismét közös cselekvésre szólított fel a vízválság megoldására a köztársasági elnök a Víz Világfórum megnyitóján. Áder János Brazíliavárosban az ENSZ Vízügyi Elnöki Testület kétéves munkájának eredményét ismertette. Kiemelte: a víz élet és halál kérdése; a vízválság nem a jövő, hanem a jelen. A testület javaslata szerint öt éven belül meg kell duplázni a vízügyi befektetéseket.

A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a levélcsomagok postázását a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választóknak. Pálffy Ilona az iroda elnöke elmondta, hogy csaknem 366 ezren regisztráltak eddig és még ötezer regisztrációs kérelem érkezett az NVI-hez. A regisztrációs határidő március 24-én délután jár le.

Az MSZP elnöke szerint teljesíthetetlen feltételek hangzottak el a választási együttműködésről tartott vasárnapi ellenzéki megbeszélésen. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke viszont úgy látja, nem sikerült megtudni az LMP-től, hogy mit kérnének egy együttműködés során a Jobbiktól, illetve a szocialistáktól és a DK-tól. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a baloldal irányából a jobboldal irányába még nem történt meg az a közeledés, ami a kormányváltáshoz kell.

A Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével szemben. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy az LMP társelnöke az elmúlt napokban beismerte, hogy 20 millió forintos nagyságrendben költött magánrepülőgép-vezetésre, azonban az interneten elérhető vagyonnyilatkozata alapján nem látni ennek a forrását.

Egy találmány ügyében költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya - derül ki a Polt Péter legfőbb ügyész által kiadott adatokból, amelyet Hadházy Ákos LMP-s politikus ismertetett. Az ellenzéki politikus az InfoRádióban elmondta: a Rogán Antalhoz és feltalálótársaihoz köthető, az aláírási eljárást kifejlesztő cég 256 millió forint uniós pénzt nyert a projektre, amelyben az OLAF visszásságokat tárt fel.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarország helye egy megújuló és szociális Európai Unióban van, amely minden magyar állampolgár számára a felemelkedés lehetőségét jelenti. Karácsony Gergely az Európai Parlament brüsszeli székházában kétnapos látogatása egyik céljának nevezte, hogy megvédje a magyar társadalmat attól a károkozástól, amit a saját kormánya okozott neki Európában.

A Jobbik a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, hogy jogorvoslatot kérjen az Állami Számvevőszék több mint 660 millió forintos büntetése miatt. Volner János frakcióvezető törvénytelennek nevezte a számvevőszék tiltott pártfinanszírozásra hivatkozó szankcióját. Azzal vádolta az ÁSZ-t, hogy az előírt öt munkanap helyett mindössze két munkaórát biztosított adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítésére.

A nemzetpolitikai államtitkár szerint várhatóan összegyűlik a szükséges számú aláírás az őshonos európai kisebbségek érdekében indított kezdeményezésben. Potápi Árpád elmondta: hét uniós tagállamban egymillió aláírást kell gyűjteni április 3- ig, hogy az unió érdemben foglalkozzon a kérdéssel, amely 60-70 millió embert érint Európa-szerte. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta: biztosan nő még az aláírások száma, mivel sok emberhez most jutnak el a papíralapú ívek.

A vádlott távollétében folytatja a Teréz körúti robbantás miatt indult büntetőügyet a Fővárosi Törvényszék. Ezt maga a vádlott kérte. A törvényszék közleménye szerint a férfi már a március 5-i tárgyaláson is zavarta annak menetét azzal, hogy fáradtságra hivatkozva lefeküdt a vádlottak padjára, majd pedig a földre. A hétfői tárgyaláson ez megismétlődött. A vád szerint a huszonéves fiatalember 2016. szeptember 24-én késő este a VI. kerületben, a Teréz körúton egy általa készített pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két arra haladó rendőrjárőrt.

Oroszországban a csaknem végleges adatok szerint Vlagyimir Putyin nyerte az elnökválasztást. A hivatalban lévő államfő a voksok 76,6 százalékát szerezte meg. A nem végleges adatok szerint a részvételi arány 67,4 százalékos volt. Az EBESZ szerint több szabadságjog korlátozása csökkentette a konkurencia lehetőségét, nem volt meg az igazi választás lehetősége.

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutott az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken az Európai Unió és London - jelentette be az Európai Bizottság főtárgyalója. Michel Barnier és David Davis, Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter is azt hangsúlyozta: sok munka van még hátra, például az ír-északír határellenőrzés ügyében.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×