eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Szijjártó Péter: ne zavarják a román hatóságok a magyarok ünneplését

Szijjártó Péter közleményben szólította fel a román hatóságokat csütörtökön, hogy ne büntessék a magyarokat azért, mert megünneplik nemzeti ünnepüket.

"Az ilyen büntetések méltatlanok egy európai uniós országhoz, és semmi közük sincs a kölcsönös tisztelethez. A magyarok semmit sem ártanak Romániának azzal, hogy ünneplik a hőseiket, ne zavarják őket ebben" - írta a külügyminiszter arra reagálva, hogy Sepsiszentgyörgy után Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármesterére is öt-ötezer lejes (330 ezer forintos) pénzbírságot szabott ki szerdán a prefektusi hivatal a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére kitűzött magyar jelképek miatt.

Mind a Székelyudvarhely esetében intézkedő Hargita megyei, mind pedig a Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön bírságoló Kovászna megyei prefektus azt kifogásolta, hogy a városháza nem tett román zászlót is minden magyar lobogó mellé.

A székelyföldi megyék prefektusai a román zászlótörvényre hivatkoznak, amely előírja, hogy más államok lobogóit csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.

Székelyudvarhelyen a kormány helyi képviseletét ellátó prefektus annak ellenére rótta ki a büntetést, hogy a román zászlók kihelyezését sürgető felszólítására küldött válaszában Gálfi Árpád polgármester tisztázni próbálta, hogy a várost nem a magyar állam, hanem a magyar nemzet jelképeivel díszítették fel az 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulója alkalmából, az ünnepség után pedig leveszik a nemzeti szalagokat.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy Magyarország szabályos állami lobogóját csak március 15-én és kizárólag a városházára tűzik ki a Soltész Miklós államtitkár vezette magyarországi küldöttség tiszteletére, a törvényes előírásoknak megfelelően a román állam hivatalos zászlaja mellé. A polgármester rámutatott: a 2001-ben elfogadott 1157-es számú kormányhatározat lehetővé teszi, hogy az - országos szervezetekbe tömörült - etnikai kisebbségek rendezvényeiken használhassák saját jelképeiket.

A kézdivásárhelyi bírságolásról Bokor Tibor polgármester közösségi oldalán adott hírt. Rámutatott: tíz évre visszamenőleg ugyanazokkal a zászlókkal ugyanazokat a helyeket díszítik fel a városban március 15-én.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×