eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. március 15-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

A forradalomról és a választásról szólt az ünnep

Az 1848-49-es forradalom kitörésére emlékeztek országszerte. Budapesten a Civil Összefogás Fórum felhívására békemenetet tartottak, amelynek résztvevői az Országházhoz vonultak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a migrációról, Soros Györgyről és a választás tétjéről beszélt. A Jobbik rendezvényén Vona Gábor valódi demokráciát, elszámoltatást, tisztességet béreket és igazságos nyugdíjrendszert ígért. Az ellenzéki pártok rendezvényein széles összefogást sürgettek többen is.

Az ország több száz pontján és a határon túli rendezvényeken százezrek ünnepelték 1848 hőseit csütörtökön, a forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján. A központi rendezvények a hagyományok szerint a Parlament előtti Kossuth Lajos téren a zászlófelvonással kezdődtek. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadással, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonták fel. 

Budapesten a Civil Összefogás Fórum felhívására Békemenetet tartottak, amelynek résztvevői a Bem térről az Országházhoz vonultak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tartott beszédet.

Orbán Viktor: Világtörténeti fordulóponthoz érkeztünk

A kormányfő azt kívánta, hogy Magyarország legyen szabad, független és magyar ország. Benne van minden, amire szükségünk lehet.

Orbán Viktor azt mondta: április 8-án nem csak a következő négy évről, hanem a nemzet jövőjéről kell dönteni.

"Nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy birodalommá szervezett nemzetközi hálózattal" – emelte ki, és hozzátette: harcolni fognak az ellen, amit Soros György birodalma Magyarországgal tesz és tenni akar. A kormányfő szerint Európa és benne a magyarok világtörténelmi fordulóponthoz érkeztek, még sosem feszültek egymásnak ilyen nyíltan a nemzeti és a globalista erők.

Arra kell készülnünk, hogy a mi jelöltünkkel végül mindenütt egy "Soros-jelölt" áll majd szemben az országgyűlési választáson - jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: az ellenfeleknek csak úgy van esélyük, ha sikerül a "táborunkat megbontani", ha sikerül megosztani az egységet. Jelezte, a választások után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt vesznek.

"Nincs okunk félni most sem, csak annyit kell mondanunk: aki magyar, velünk tart, és győzni fogunk, újra és újra győzni fogunk, mert Magyarország a magyaroké" – közölte.

A Jobbik 12 pontja

A Jobbik rendezvényén Vona Gábor valódi demokráciát, elszámoltatást, tisztességet béreket és igazságos nyugdíjrendszert ígért. A pártelnök 12 pontba foglalta elképzeléseit.  Az ellenzéki politikus szimbolikusan egy vár építésének igényét vetette fel, amelyhez meghív minden jó szándékú, tisztességes magyart, s amelynek tornyán nem a félelem és az elnyomás zászlaja lobog, hanem a szabadságé.

Kijelentette: nem akar soha többé magyar ember ellen harcolni, arra Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor építette a politikáját.

Összefogást sürget Gyurcsány

A baloldali pártok közös megemlékezést tartottak a Fővám téren. Karácsony Gergely, az  MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta: a kormányváltás után olyan szövetségi kormányzást alakítanak ki, amely "csendes forradalmat" indít el az egészségügyben, az oktatásban, a munka világában. Jelezte, hogy az MSZP-Párbeszéd is kész arra, hogy egyoldalúan visszaléptessen jelölteket az egyéni választókerületekben. Hozzátette ugyanakkor: "ki fogjuk taposni a pártokból", hogy létrejöjjön egy szélesebb összefogás. Karácsony Gergely szerint az ördöggel úgy kell összefogni, hogy "ne váljunk mi is ördögökké".

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke egyeztetésre hívta az ellenzéki pártokat vasárnapra. A Jobbik később visszautasította a meghívást. A volt kormányfő bejelentette, hogy a DK egyoldalúan visszavonja saját egyéni jelöltjét az LMP társelnökének, Szél Bernadettnek a javára. Kiemelte: nincs olyan ellenzéki párt, amelyik önmagában legyőzheti a Fideszt, együtt viszont erősebbek, többen vannak.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Szabad sajtó-díj átadásán azt hangsúlyozta: a Fidesz az új kisebbség pátja, mert a magyarok mindig a szabadságot választották a rabság helyett, amelynek modernkori formája "a közpénzen létrehozott népbutítás".

Együttműködésre szólított fel az LMP

Az LMP rendezvényén Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt ellenzéki egyeztetést sürgetett a választási együttműködésről. Mint mondta, csak akkor fognak győzni, ha a lehető legszélesebb körben együttműködnek, és aki erre nemet mond, az Szél Bernadett szerint a kormányváltásra mond nemet, és csupán a saját mandátumát félti. 

Ironikus békemenet

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt alternatív, ironikus hangvételű békemenetet rendezett. A felvonulás az Oktogontól indult, ahol a párt elnöke, Kovács Gergely ismertette az általuk megfogalmazott 12 pontot. Ebben egyebek mellett az "űrbéli viszonyok megszüntetését", "negyvenévenkénti országgyűlést Pesten", és "a cenzúra szabadságát, a sajtó eltörlését" követelték.

A Diákvagyok mozgalom is demonstrációt tartott a fővárosban. Itt a felszólalók azt hangsúlyozták, változásra van szükség, s az oktatással kapcsolatos döntésekből ne hagyják ki az érintetteket, vagyis a diákokat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×