eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó

Feltételekkel hajlandó lemondani tisztségéről a szlovák kormányfő - a nap hírei

Megkezdte működését az ünnep rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Az Európai Unió egységét nevezte a legfontosabbnak negyedik kormányfői ciklusának első televíziós interjújában a német kancellár.

Az előkészítési, szervezési munkálatokkal megkezdte működését a nemzeti ünnep rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. A biztosítási tervet elfogadták - közölte Kara Ákos, a törzs vezetője. Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályának vezetője közölte: országszerte több mint félezer ünnepi rendezvényt jelentettek be, rendőrségnek nincs információja arról, hogy bárki megzavarná bármely rendezvény rendjét, de ha szükséges, a kellő erőkkel azonnal intézkednek. Bonta Imre, a Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a nemzeti ünnepen kellemes idő várható. A hosszú hétvége többi napján viszont extrém időjárásra kell készülni.

Magyar állampolgárok a következő napokban ne utazzanak Kárpátaljára - ezt tanácsolja Magyarország ungvári főkonzulátusa Facebook-oldalán, az érzékeny politikai és közbiztonsági helyzetre és az esetleges provokációkra hivatkozva. Az ukrajnai megyében a hatóságok fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a március 15-i ünnepi rendezvényekre, mert provokációtól tartanak. Nem csak a magyarok ünnepelnek most: egy szélsőjobboldali csoport is felvonulásra készül.

Feltételekkel kész lemondani miniszterelnöki tisztségről Robert Fico. A szlovák kormányfő a koalíciót alkotó három párt vezetőjével, a kedd óta tartó egyeztetések után bejelentette: feltételei, hogy az államfő, a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva elfogadja, hogy a győztes Irány - Szociáldemokrácia jelöli az új kormányfőt, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve, hogy elfogadja és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen.

Az új szövetségi kormány megalakulásával Németország ismét teljes mértékben cselekvőképes - jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel negyedik kormányfői ciklusának első televíziós interjújában hangsúlyozta, hogy a többoldalú megállapodásokon alapuló együttműködés válsága tapasztalható, és ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy egységes maradjon az Európai Unió. Beszélt arról is, hogy meg kell oldani azoknak az embereknek a gondjait, akik tiltakozásból az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali pártra szavaztak, és el kell érni, hogy az AfD kiessen a szövetségi parlamentből.

Egy társulási egyezmény jelenthetné a megfelelő keretet az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatai számára a brexit után - áll az Európai Parlament szerdán elfogadott állásfoglalásában. A nagy többséggel megszavazott ötpárti határozatban a képviselők hangsúlyozzák: a legjobb megoldás az lenne, ha a szigetország tagja maradna a belső piacnak és a vámuniónak, ennek lehetőségét azonban a brit kormány kizárta. A társulási megállapodás négy pillérre épülne: a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokra, a külpolitikai-biztonsági-fejlesztési együttműködésre, a belső biztonságra, és a tematikus együttműködésre.

London felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai kapcsolatot Moszkvával és kiutasít 23 orosz diplomatát. Theresa May kormányfő szerint hiteles orosz magyarázat hiányában London arra a következtetésre jutott, hogy az orosz államot felelősség terheli Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés volt orosz ügynöke és lánya ellen múlt héten idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletért. London emellett befagyasztja a Nagy-Britanniában fellelhető orosz állami vagyoneszközöket, ha azokról bebizonyosodik, hogy brit állampolgárok életének veszélyeztetésére használhatók fel. Moszkva elfogadhatatlannak, indokolatlannak nevezte az intézkedéseket és válaszlépéseket ígért.

Azonnali lépéseket szorgalmaz a globális vízválság elkerülése érdekében az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete. A bizottság jelentése szerint a mostani az első alkalom, hogy a Föld lakóit hivatalosan is azzal szembesítik: vagy találnak megoldást a vízválságra, vagy megszűnik létezni az eddig ismert világ. A testület tagjai, köztük Áder János köztársasági elnök úgy fogalmaznak: a víz erre a századra élet-halál kérdéssé vált.

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A tudós 76 éves volt. A mindenség elméletének megalkotója nemcsak kiemelkedő szakmai sikereiről, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkásságáról is híres volt. 1988-ban jelent meg a téridő elméletéről szóló könyve, Az idő rövid története, amelyet több mint 40 nyelvre fordítottak le és világszerte 30 millió példányban kelt el.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×