eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Sűrű napok állnak a választást lebonyolító szervek előtt

Az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjainak adattartalmáról a jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok jogorvoslatainak lezárulta után, várhatóan a jövő hét közepén - a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által meghatározott időpontban - döntenek az egyéni választókerületi választási bizottságok.

Az egyéni választókerületekben induló jelöltek bejelentésére hétfőn 16 óráig volt lehetőség. Az egyéni választókerületi választási bizottságok mellett működő választási irodáknak kell ellenőrizniük a benyújtott ajánlások hitelességét és azt, hogy van-e ötszáz érvényes ajánlása a jelöltnek. A választási bizottságoknak a bejelentéstől számított négy napjuk van arra, hogy nyilvántartásba vegyék a jelölteket.

A hétfőn bejelentett jelöltek nyilvántartásba vételéről legkésőbb pénteken kell dönteniük a bizottságoknak, ez ellen három napig - hétfőig - van lehetőség fellebbezéssel élni a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Az NVB-nek szintén három napja van a fellebbezés elbírálására, vagyis a testület legkésőbb jövő csütörtökig (15-éig) dönt a fellebbezésekről.

Ez ellen a döntés ellen megint megnyílik a jogorvoslati út, három napon belül - vasárnapig (március 18-ig) - lehet a Kúriához fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel. A Kúriának szintén három napja van a kérelem elbírálására, vagyis - ha minden érintett kihasználja a számára rendelkezésre álló időt - március 21-én lenne jogerős a jelöltek nyilvántartásba vételről szóló, március 9-én meghozott döntés.

Azonban várhatóan a bizottságok és a bíróság "gyorsítanak", nem várják meg a háromnapos határidő lejártát a döntésük meghozatalára, így már a jövő hét közepén végleges lehet az egyéni választókerületi jelöltek névsora.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok ekkor állapítják meg a szavazólapok adattartalmát, ez az úgynevezett "imprimálás". Ennek során a jelölőszervezetek delegáltjaival bővült választási bizottságok elfogadják a szavazólapon szereplő jelöltek, jelölőszervezetek nevét, valamint azok logóját, vagyis a szavazólap "képét".

A választási eljárásról szóló törvény meghatározza, hogy a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni.

Vannak olyan egyéni választókerületek, ahol húsznál is többen indulnak a választáson. Problémát jelenthet, hogy a jelöltek nem abc-, hanem a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek az igen hosszú szavazólapon, ami nehezítheti a jelöltek közötti eligazodást.

A szavazólapok képét a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek alapján a Nemzeti Választási Iroda készíti el, ezt az egyéni választókerületi választási bizottságok hagyják jóvá, azt követően kezdődhet meg a szavazólapok nyomtatása.

A szavazólap képe ellen a jogorvoslati határidő egy nap.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×