eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tarlós: itt a megoldás akadálymentesítésre

Tarlós: itt a megoldás akadálymentesítésre

A főváros úgynevezett Omega lépcsőliftekkel oldaná meg a felújítás alatt álló 3-as metró két kismélységű állomásának akadálymentesítését.

Tarlós István kijelentette: az Omega lépcsőlift alkalmas arra, hogy a kismélységű állomások akadálymentesítését nagyon alacsony költséggel megvalósítsák. Az ilyen lépcsőliftet teljesen önállóan használhatják a mozgáskorlátozottak - közölte a főpolgármester, hozzátéve, a MEOSZ képviselői a több állomás esetében alkalmazni tervezett, ferde pályán mozgó szerkezetekkel kapcsolatban nem adtak hangot ellenérzésüknek.

Elmondta: a metróvonal középső és déli szakasza állomásainak felújítására vonatkozó tárgyalásos közbeszerzési eljárások részvételi meghívása megjelent már, a jelentkezések beadási határideje március 6.

A 3-as metró akadálymentesítéséről szóló, a napokban felfüggesztett szocialista népszavazási kezdeményezésről Tarlós István azt mondta: a mozgáskorlátozottakkal és az Európai Unióval sokkal korábban elkezdődtek az egyeztetések, mint a népszavazási kezdeményezés elindult volna. Tehát az az állítás, hogy a népszavazás kezdeményezése kényszerítette volna ki az egyeztetéseket, nem igaz - hangsúlyozta, hozzátéve: nem érthető, hogy miért most fejezték be az aláírásgyűjtést, hiszen semmiféle megegyezés nincs még a mozgáskorlátozottakkal, "hetekig nem is lesz", folynak a tárgyalások.

Tarlós István elmondta azt is, hogy az európai uniós szakmai előkészítő szervezet, a Jaspers a megadta a minőségellenőrzési jelentését a projektre, a támogatási kérelem az Európai Bizottság előtt van. Az akadálymentesítésről folynak még az egyeztetések, de a bizottság képviselői teljesen elmozdultak arról az álláspontról, hogy csak a teljes akadálymentesítés lenne elfogadható számukra. Azt mondják, egyes állomások esetében lehetőség van eltekinteni a teljes akadálymentesítéstől, ha azt műszaki sajátosságok, nehézségek indokolják - tette hozzá.

A Fővárosi Közgyűlés által szerdán elfogadott költségvetésről a főpolgármester megjegyezte, a testületben 13 ellenzéki képviselő van, de csak 5 ellenszavazatot kapott a költségvetés. Angyalföld szocialista polgármestere támogatta a költségvetés elfogadását - fűzte hozzá.

Tarlós István emlékeztetett, a költségvetés főösszege 376,8 milliárd forint, a büdzsé 75 milliárd forintos fejlesztési hitelt tartalmaz. Ebből 30 milliárd a 3-as metró járműfelújításaihoz kapcsolódik. A fejlesztési hitelt a csillaghegyi öblözet árvízvédelme, az 1-es villamos meghosszabbítása, a Lánchíd felújítása, valamint az útfelújítások indokolják.

Közölte, a működési költségvetést determinálta az állami szférában végrehajtott béremelések miatt kialakult bérfeszültség, és ez elkerülhetetlenné tette a bérrendezést, ami 12 milliárd forintos ráfordítást tett szükségessé. A fővárosi önkormányzatra kivetettek 5 milliárd forint szolidaritási adót is, továbbá a közösségi közlekedés finanszírozására is kevesebb érkezik az államtól - jelezte.

Működési hitelt a főváros és a BKV nem vett fel 2010 óta - mutatott rá Tarlós István.

A közterület-használat szabályairól szólva a főpolgármester elmondta, a jogegységi döntés értelmében nem a tulajdonosi jogok alapján önkormányzati testületek döntenek a közterület-használatról, és azt hatósági kérdésként kell kezelni. Mint mondta, nem értik a döntést, a fővárosban gyakorlatilag egy új ügyosztályt kell létrehozni csak azért, hogy ne tulajdonosként kezeljék a közterület-foglalásokat, hanem hatósági ügyként. Ez költségnövelő, folyamatlassító és gyakorlatilag "semmit nem visz előre" - tette hozzá Tarlós István.

A margitszigeti teniszcsarnokról szólva a főpolgármester közölte: a kormány és a főváros között egyetértés van az ügyben, nem elfogadható, hogy ott egy "kilencemeletes monstrum" felépüljön.

Kérdésekre válaszolva Tarlós István elmondta,

a közeljövőben elkezdődik a Lánchíd felújítása, és az 3-3,5 évnél tovább nem húzódhat.

A Rác fürdővel kapcsolatban közölte, ha a várakozásoknak megfelelően a főváros tulajdonába kerül a létesítmény egésze, akkor egy éven belül ki kell nyitnia a fürdőnek.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×