eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Elkezdődött a kapmány, az LMP és a DK nyitotta a sort

Hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak, az LMP ország-értékelést, a DK kampánynyitó rendezvényt tartott. Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg a Bosch miskolci üzemének vezetése és az érdekképviselet. A Richter skálán mért 7,2-es fokozatú földrengés rázta meg Mexikó déli és középső vidékét. A nap hírei.

Hivatalosan is megkezdődött az országgyűlési képviselő-választási kampány időszaka. A jogszabály szerint kampánytevékenység az, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. A szavazás napján már nem lehet választási gyűlést tartani. Jelöltenként legfeljebb mintegy 5 millió forintot fordítható a kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint az április 8-i országgyűlési választáson az emberek nemcsak a következő 4 évről, hanem a következő évtizedekről is döntenek. Szél Bernadett ország-értékelő beszédében úgy vélte: csak egy teljes korszakváltás szolgálja az ország érdekeit, új alapokra kell helyezni mindent. Azt is hangsúlyozta, hogy az is dönt, aki otthon marad. Szél Bernadett az Orbán kormány politikáját bírálva a többi között arról is beszélt: addig nincsen sikeres ország, amíg családok százezrei nélkülöznek.

Összesen 12 intézkedést tartalmazó programot hirdetett  kampánynyitó rendezvényén a Demokratikus Koalíció. A párt elnöke azt mondta: a kormányváltás utáni első napon megvalósítja ezeket a lépéseket. Gyurcsány Ferenc a többi között arról beszélt: ingyenessé teszik az alapvető gáz-, villany- és vízfogyasztást, az internetet, másfélszeresére emelik az egészségügyiek bérét, harmadával a családi pótlékot. Emellett eltávolítják Polt Péter legfőbb ügyészt, módosítják a választójogi törvényt, hogy ne szavazhasson, aki soha nem élt Magyarországon, és leállítják a paksi bővítést.

Közös ünneplésre hívja a demokratikus ellenzéket március 15-én az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely nyílt levelében úgy fogalmazott: március 15-én változáshoz meg kell mutatni, hogy az elégedetlenek többen vannak, mint a Fidesz hívei. Úgy vélte. még ha a pártok nem állapodtak is meg abban, milyen konstrukcióban működnek együtt a választáson, ha egyáltalán lesz ilyen együttműködés, március 15-én kiállhatnak közös értékeik, a demokrácia és a szabadság mellett.

A polgári Magyarországot nevezte az április 8-i országgyűlési választás tétjének Fidesz frakcióvezetője. Gulyás Gergely a Magyar Időknek úgy fogalmazott: ez egyszerre jelenti a békés fejlődés és építkezés folytatását, valamint az európai bevándorlási válságnál a biztonság fenntartását. Gulyás Gergely úgy vélte: április 8-án a kormány migrációs politikájáról is döntenek a szavazók. A Fidesz-KDNP országos listáját a február 26-i országos választmány hagyja majd jóvá.

Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg Bosch miskolci üzemének vezetése és az érdekképviselet, így várhatóan nem tartják meg a vasárnapra tervezett sztrájkot. A német érdekeltségű társaság közölte: a munkaadó és a szakszervezet álláspontja közeledett egymáshoz, további alapbéremelésen felül egyes bérelemeket is átcsoportosítottak. A tájékoztatás szerint a cégnél a termelés zavartalan. Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete korábban azt közölte: fenntartja a sztrájkkészültséget.

Az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítését javasolja a német külügyminiszter, ha sikerül megállapodni a békefenntartásról Kelet-Ukrajnában. Sigmar Gabriel a müncheni biztonságpolitikai konferencián beszélt erről. Eddig az egységes európai álláspont az volt, hogy a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg nem teljesülnek maradéktalanul a válság politikai rendezését célzó minszki megállapodások. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár továbbra is a minszki megállapodást végrehajtásának folytatását sürgeti.

Az idén szentté avatják VI. Pál pápát, aki elődje, XXIII. János után a II. Vatikáni Zsinatot felügyelte és befejezte. Ferenc pápa csütörtöki döntését most hozta nyilvánosságra a Szentszék. VI. Pál 1963 és 1978 között vezette a katolikus egyházat. 2014-ben avatták boldoggá, miután hitelesítettek egy személyéhez kötődő csodás gyógyulást. Február elején egy vatikáni teológiai és orvosi bizottság egy második csodát is hitelesített, így nincs akadálya a szentté avatásnak.

Erős, a Richter skálán mért 7,2-es fokozatú földrengés rázta meg Mexikó déli és középső vidékét. A rengésnek nincsenek áldozatai, de a belügyminisztert a helyszínre szállító helikopter leszállás közben egy mezőn két teherautóra zuhant egy mezőn és a földön legalább 13 ember halt meg és 15 ember megsérült. A tárcavezetőnek nem esett komolyabb baja. Mexikóvárosban és az ország déli részén csaknem egymillió háztartás maradt áram nélkül a földrengés miatt.

Valamennyi segélyszervezet átvilágítását sürgeti a haiti elnök az Oxfam brit segélyszervezet munkatársai által elkövetett szexuális visszaélések után. A politikus a Reuters hírügynökségnek úgy fogalmazott: a feltárt eset csak a jéghegy csúcsa. Haiti elnöke szerint például az Orvosok Határok Nélkül 17 munkatársát is haza kellett küldeni.

Újabb 16 vírusos megbetegedést regisztráltak a phjongcshangi téli olimpia szervezői. A házigazdák közleménye szerint az önkéntesek és a biztonsági személyzet tagjai között ezzel 261-re emelkedett a fertőzöttek száma, és 44-en közülük még karanténban vannak. A norovírusos megbetegedés szennyezett étel vagy víz útján terjedhet.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×