eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Speciális szolgálati kocsit kapnak a NAV-kutyák

Speciális szolgálati kocsit kapnak a NAV-kutyák

Új kutyaszállító autókat venne az adóhivatal. A szolgálati ebek évről évre százmilliós értékben szagolnak ki illegális cigarettát és drogot – írta a Magyar Idők.

Kilenc, plusz opciós módon még egy kutyaszállító járműre írt ki közbeszerzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezetnél jelenleg 41 kutya teljesít szolgálatot – mondta a Magyar Időknek a beszerzésről a jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivő. Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy közölte: az állatok legtöbbje német juhász, de akad közöttük labrador retriver, belga juhász, jagd terrier, patterdale terrier, illetve néhány keverék is tagja az állománynak.

„Az átlagosan négy-öt éves ebek nagyjából felének széles körű tudása van, ezek a kutyák úgynevezett duál képzettségűek. Ez azt jelenti, hogy cigaretta és kábítószer keresésére is kiképezték őket” – fejtette ki Leopold Róbert. Rajtuk kívül van a szervezetben cigarettakereső és kábítószer-kereső kutya is, ahogyan járőr képzettségű állatot is tart a NAV.

A szolgálati ebeket a kutyavezetők otthonában helyezik el. Minden kutyavezetőnek egy kutyája van, így az állatok gondozásával az adott egyenruhásokon kívül más nem foglalkozik. A szolgálati kutya tartásához az adóhivatal minden szükséges feltételt, így például tápot, pórázt, korszerű kennelt, kutyaházat és kutyaszállító szolgálati autót is garantál. Utóbbiból vásárolna a szervezet újabbakat. A járművek azért fontosak, mert a kutyás fináncok a speciális autókban szállítják az állatokat, így viszik el a négylábúakat munkába, bevetésre, s ha szükséges, állatorvoshoz is.

A cigarettakereső kutyák az utóbbi időszakban több száz millió forint értékű illegális árura bukkantak, és szolgálati négylábúak segítségével felderített drog értéke is rendre eléri a százmilliós nagyságrendet évente. Leopold Róbert ezek mellett elmondta azt is, hogy egy-egy kutyára évente körülbelül negyedmillió forintot költ az adóhatóság.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×