eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán Viktor szerint 2030-ra jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az EU-t - a nap hírei

Haladékot kérhetnek a megbüntetett ellenzéki pártok a Magyar Államkincstártól - az érintettek átverésként értékelik a javaslatot. A szociális demokráciát nevezte elérendő célnak a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szocialista párt budapesti évadnyitóján.

A magyar miniszterelnök szerint 2030-ra jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az Európai Uniót. Orbán Viktor Berlinben, a legnagyobb német cégek vezetői előtt arról beszélt, hogy a visegrádi négyekhez tartozó országok rendkívül dinamikusan növekednek, és 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az uniós költségvetésének.

Javította Magyarország és a világ idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a Világbank. A szervezet azzal számol, hogy idén 3,8 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal nő a magyar gazdaság, azonban 2020-ra az egész közép-európai régió növekedése mérséklődik, különösen Magyarországé, Lengyelországé és Romániáé.

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta az adóhatóságnak, hogy a választások előtt ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót a számvevőszék által megbüntetett ellenzéki pártok ellen. A Magyar Államkincstár az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot, illetve kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel július elsejei kezdettel. Az ellenzéki pártok átverésként és csapdaként értékelik a javaslatot.

A többség nem lehet ellenzékben - fogalmazott a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szocialista párt budapesti évadnyitóján. Karácsony Gergely szerint a magyar emberek többsége változásra vágyik, ezért létre kell hozni a változást akarók szövetségét. A Párbeszéd társelnöke a szociális demokráciát nevezte elérendő célnak. Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, a programismertetés felelőse pedig arról beszélt: ha nincs közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, automatikusan kétharmada lesz a Fidesznek. Arra szólított fel, hogy be kell fejezni a demokratikus pártok közötti versenyt.

Európát újra erőssé és versenyképessé kell tenni, és ennek egyik legfőbb kulcsa a visegrádi országok és Németország gazdasági együttműködése - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Berlinben. Szijjártó Péter a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt arról beszélt, hogy Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába. Sigmar Gabriel német külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy "szinte végtelen" számú kapcsolat fűzi össze a német és a magyar gazdaságot, de az emberi és kulturális kapcsolatok is rendkívül szorosak.

Fejlesztési program indul a közepes vállalkozások számára 1,7 milliárd forint uniós forrásból. A gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a pályázók vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Lepsényi István elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy ezer közepes vállalkozás működik, ezek adják a GDP egy százalékát. Az 500 legnagyobb ilyen cég közül több mint négyszáz magyar tulajdonban van.

Egyre nő az előfoglalási időtáv a turizmusban: a hosszú hétvégékre 3-4 hónappal előre lefoglalják szállásukat azok, akik biztos üdülést terveznek. A két tavaszi hosszú hétvégére már alig van szabad hely a legtöbb wellness szállodában. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Inforádiónak az egyre élénkülő turizmussal magyarázta a változást. Könnyid László arra számít, hogy az előfoglalási kedvezmények ugyan a jövőben is megmaradnak majd, de nőni fog az az idő, amennyivel korábban kell majd foglalni a kedvezményes árhoz.

Csehországban jövő keddre halasztották a parlamenti bizalmi szavazást a kormányról. A halasztás előzménye, hogy a mandátumvizsgáló bizottság nem tudott megegyezni arról, meghallgassanak-e egy volt rendőrt Babis miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztése ügyében. Andrje Babis ellen büntetőjogi eljárást indult azzal a gyanúval, hogy egy beruházásnál visszaélt európai uniós támogatással.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×