eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A rendszerváltás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

A rendszerváltás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

A Polgári Magyarországért díj idei kitüntetettje szerint nem ismerjük eléggé a kommunizmus bűneit, de ugyanígy nem tudunk semmit a környező országok népeiről.

Mádl Dalma és Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere adta át csütörtökön a polgári oldal életműdíjának is tekinthető Polgári Magyarországért Díjat Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődés történésznek, az MTA doktorának, címzetes egyetemi tanárnak.

Kiss Gy. Csaba egykori MDF-alaptóként részt vett a Lakiteleki találkozó megszerezésében is, de egy idő után kikerült pártpolitikából. Elmondta, hogy nagy reményekkel álltak a rendszerváltoztatáshoz, de

a magyar embereknek a politikához való negatív viszonya nem változott meg a kialakult többpártrendszert követően sem.

Kiss Gy. Csaba hozzátette,  fontosnak tartja, hogy a társadalom feldolgozza a Kádár-rendszert és ezáltal megismerhesse a kommunizmus tetteit, ehhez fontos lépés volt szerinte, hogy az új Alaptörvénybe belefoglalták a kommunizmus elévülhetetlen bűneit is. „Megítélésem szerint a modern magyar identitást 1956-ra kellene építeni” – mondta a történész, aki szerint a politikai identitáshoz sokat tett hozzá az a fordulat, ami megerősítette a visegrádi együttműködést.

„A másik oldalon viszont hiánynak érzem a mai napig a szomszédok ismeretét”

– tette hozzá, miszerint az egyetemeken alig vannak azok, akik a környező nyelveken tanulnának, illetve a magyar embereknek nincsenek ismereteik a szomszédos országok történelméről, sem pedig a kultúrájáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 05:00
×
×
×
×