eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Brutális veszély fenyegeti a magyar háztartásokat

Ahogy egyre több otthon a wifire kapcsolódó eszköz, úgy nő a biztonsági kockázat. Egyelőre nem napi szinten fordul elő, hogy egy magyar háztartás pórul jár emiatt, de akinél beüt egy támadás, annak nagyon rosszul is tud esni, ha eltűnnek a fájljai vagy kikerül a netre egy, a gép kamerája által titokban rögzített videó. Íme néhány jó tanács az okosodó otthonok védelméhez.

A rendszer talán legfontosabb eleme a router. Abból a szempontból mindenképp lényeges, hogy a kibervilágban a router az otthona bejárati ajtaja: beteheti a lakás dolgait zárható dobozokba, de legjobb mégiscsak, ha már a bejárati ajtónál megállítja a betolakodót - írja a hvg.hu.

A routert annak saját konfigurálós oldalán tudja állítgatni. Ha a szolgáltató adta, akkor az ő telefonos ügyfélszolgálatuk is tud ebben segíteni, ha pedig külön vásároltuk, akkor a használati utasításban szerepel a beállítós oldal címe. Meg kell adnia az adminisztrációs felülethez tartozó felhasználónevet és jelszót. Fontos: ez nem azonos a wifi-csatorna jelszavával. Ha nem állított be jelszót, akkor az alapértelmezett érvényes – ezt szintén a szolgáltatótól vagy a használati utasításból tudhatja meg. És ebben az esetben el is érkeztünk az első lényeges ponthoz: változtassa meg valamilyen erős saját az alapértelmezettet.

A következő fontos pont: miután bejutott a router beállításaihoz, kapcsolja be az ottani tűzfalat, ha vannak opciók, akkor ezen belül is minél magasabb védelmi fokozatra. Ez már alapból megfog sok kártékony kapcsolatot.

Még egy fontos tennivaló van a routernél. Egy egyszerű elosztó helyett gondoljon rá úgy, hogy ez is egy gép, ráadásul központi gép – ahogy a számítógépén és telefonján telepít időnként frissítéseket, ennél is frissítenie kell a vezérlőszoftvert. A frissítést indító menüpont helye gyártónként és modellenként is eltérhet, de általában a “Firmware frissítése” vagy “Firmware Upgrade” felirattal végezhető el a művelet. Fontos: amennyiben semmilyen informatikai tudással nem rendelkezik, érdemes szakembert megkérnie rá. Látszatra csak “gombnyomogatás” az egész, de a maga nemében igényel annyi szakértelmet, mint például egy vízvezeték-szerelés.

Óvatosan a wifivel!

A routerről szólva emlékeztetjük arra is: védje jelszóval wifijét, ne a szolgáltató alapbeállításait használja rajta, kapcsolja ki a routeren a jelszó nélkül használható vendégfiókot.

Ha olyan routere van, amely képes több wifi-(al)csatornát is kezelni, hozzon létre külön hálózatot a dolgok internetének, azaz a netre kapcsolódó berendezéseknek. Így az eszközök kommunikációja az ön által használt "általános" csatornától elkülönítve zajlik majd. Két előnnyel is járhat a dolog: ha valamelyik eszköz megfertőződik, akkor nem fér hozzá az általános hálózathoz, illetve fordítva, hiába szed össze a számítógépe valamilyen kártevőt netezés közben, az nem fér majd hozzá okos eszközeihez.

A Sophos kiberbiztonsági cég szakértői szerint mg jobb, ha a munkához használt (home office) készülékek, a szórakoztató elektronika, az épület vezérlése, a biztonságtechnikai berendezések és a vendéghálózatot elkülönített, lezárt hálózati részként alakítja ki – mindegyik külön WLAN-nal, azaz vezeték nélküli helyi hálózattal. Ezt egy tűzfallal lehet megoldani, amely csak az eszközök használatához szükséges kommunikációt engedélyezi, de az intelligens/IoT eszközök között terjedő fertőzéseket és hozzáférési kísérleteket blokkolja.

Újabb veszélyek

Néhány éve nagyjából itt ért volna véget a cikk, csak annyit tettünk volna hozzá, hogy legalább három-négy hetente ellenőrizze, hogy az otthon lévő számítógépekhez és okostelefonokhoz (tabletekhez) nem érhető-e el szoftverfrissítés. (Sőt, legjobb, ha ezek észlelése és telepítése automatikusra van állítva az operációs rendszerben.)

De most 2017-ben járunk, amikor szinte minden háztartásban több olyan eszköz van egy számítógépnél és egy-két telefonnál, amelyik kapcsolódik az internetre. Ezek azok a pontok, ahol támadhatnak a hackerek. Éppen ezért vegye számításba, milyen vonatkozó eszközök vannak otthon. Íme néhány esélyes, netre kapcsolódó gép:

  • számítógép
  • telefon
  • táblagép
  • e-könyv-olvasó
  • okosóra
  • tévé
  • játékkonzol
  • riasztó
  • biztonsági kamera

Ezek közül négy-öt szinte minden otthonban megtalálható, egyre többször netre kapcsolódó kivitelben. Mindegyik menüjében keresse fel a beállításokat, és végezze el időnként a szoftverfrissítést vagy firmware-frissítést.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×