eur:
394.58
usd:
366.66
bux:
71594.21
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

A Kárpátokban folyó mészárlásra hivják föl a figyelmet

Nem csak Afrikában, Ázsiában, hanem Európa szívében is problémát jelent az orvvadászat. Farkast, medvét, hiúzt, több millió énekesmadarat pusztítanak el ugyanakkor az élőhelyek is pusztulnak az illegális fakitermelés miatt – figyelmeztet az ENSZ és a WWF jelentése.

Az ENSZ, a WWF és az EuRA közös nyilatkozatban hívja fel a figyelmet a Duna és a Kárpátok vonalán elterülő tizenöt ország természetvédelemmel kapcsolatos problémáira – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse.

A Kárpátok magasabban fekvő területein még találhatók őserdők, és ezek egy része sajnos nem áll védelem alatt. Ezekben – különösen a román és ukrán térségben – jellemző az illegális fakitermelés – hívta fel a figyelmet a szakértő. Erre a problémára valamennyire megoldást jelentenek a különféle faanyageredet nyilvántartási rendszerek.

Világszinten is kiemelkedő gondot jelentenek a nagyragadozókra leselkedő orvvadászok. A barna medve, a szürke farkas és az eurázsiai hiúz legnagyobb állományai – Oroszországot leszámítva – szintén a Kárpátokban találhatók.

Az énekesmadarakat és néhány édesvízi halfajt is veszélyeztet az illegális vadászat és halászat. A Magyarországon már nem élő viza például a kaviárkereskedelem miatt van veszélyben.

Az orvvadászat visszaszorítására szükség lenne a különböző intézmények – hazánkban a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálat, valamint a rendőrség – együttműködésére, hogy az elkövetők valóban bíróság elé kerüljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:53
2024. július 3. 10:37
×
×
×
×