eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Egész télre fűtés és meleg víz nélkül maradhat több lakás is

Csütörtök éjjel hatalmas robajra, gázszagra ébredtek a 12. kerületi Törpe utca lakói. Az 1/B. szám alatt folyó építkezésen beszakadt a támfal, most úgy néz ki, két szomszédos lakóházban akár egész télen nem lesz fűtés.

„Tegnap éjszaka fél tizenkettőkor egy hatalmas robajt hallottunk, majd az egyik lakótárs jelezte, hogy ömlik a gáz az építkezés felőli oldalon, leomlott a támfal”   – mondta az InfoRádiónak a ház egyik lakója, Villányi Zsófia.

Az építkezés melletti telek egy része tíz méter mélyen beszakadt. Mivel a katasztrófavédelem lezárta a környező járdaszakaszt, így a hátsó épület lakói nem tudnak a kapun át közlekedni. Éppen ezért a szomszédos ház udvarának kerítését átvágták, azon keresztül lehetséges az átjárás.

Az épségben maradt járda esetében is kétséges, hogy kellő szakértelemmel építették meg. A környékbeliek tartanak tőle, hogy nem biztonságos a használata, így várják, hogy megvizsgálja és véleményezze egy statikus.

Kisdi Márk Máté, a Fővárási Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak azt mondta, vízköddel lassították a gáz terjedését. Elmondása szerint biztosították a területet, a szomszédos társasházak lakói így biztonságban közlekedhetnek a telken. A lakásokban az elektromos áramellátás üzemel, és alternatív fűtésre is van lehetőség. 

A baleset miatt két épületben, 16 lakásban nincs gáz, tehát egyelőre többek között körülbelül 20 gyermek és 6-8 idős ember maradt meleg víz és fűtés nélkül. A helyreállításról még nem esett szó, ez Villányi Zsófia elmondása szerint a társasház feladata lesz. De mivel a támfal, amiben a gázcső elhelyezkedik, továbbra sem stabil, így a gázművek szakemberei nem tudták pontosan megmondani, mikor állítható helyre a szolgáltatás, úgy tudják, akár három hónapot is várniuk kell erre a lakóknak.

Nem az első eset, hogy probléma volt az építkezésen, pár hete egy másik támfal omlott be, bár a lakók jelezték, hogy a nem biztonságos a helyzet, nem tettek ellene semmit. Az érintett lakók az önkormányzatnál és az építésügyi felügyeletnél kopogtattak. A legfontosabb egy statikus szakvéleménye, a terület stabilizálása és a támfal visszaépítése lenne, elkerülve egy esetleges jövőbeli tragédiát – hangsúlyozta Villányi Zsófia. A szomszéd beruházóval szembeni követeléseiknek pedig hangot fognak adni. Reménykednek abban is, hogy az önkormányzat felajánlja segítségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×