eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Brutálisan terjed egy súlyos betegség Magyarországon

Brutálisan terjed egy súlyos betegség Magyarországon

A cukorbetegek száma Magyarországon bő egy évtized alatt a kétszeresére nőtt, mára eléri az egymillió főt. Ez jelenti a legnagyobb kiadást a hazai egészségbiztosításnak: évről évre több mint negyvenmilliárd forintot - írja a Magyar Idők.

A Nemzetközi Édesítőszer-szövetség a cukorbetegek világnapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők különösen veszélyeztetettek, és náluk súlyosabb szövődményekkel is járhat a betegség. Ennek oka, hogy a nők hajlamosabbak elhanyagolni a betegséggel kapcsolatos teendőket mindennapi feladataik mellett, ugyanakkor a kór az ő várható élettartamukat jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiakét. A nők szerepe azért is fontos, mert gyakran az egész család étrendjét ők állítják össze.

Gyakori, hogy a betegség a várandósság idején alakul ki: hétből egy nő terhességi diabétesszel küzd, és az érintettek mintegy felénél alakul ki a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint ma már egyénre szabott étrenddel segítik szakembereik a cukorbetegeket, és az egyik legfontosabb szempont

az étkezés élményének megőrzése.

Kiemelte, azoknak a nőknek, akiknek van cukorbeteg családtagjuk, vagy ők maguk azok, fontos tisztában lenniük azzal, hogy tudatos és tervezett étrenddel a cukorbetegség tökéletesen kordában tartható.

A KSH adatai szerint míg 2003-ban tízezer magyar felnőttből 627 volt cukorbeteg, 2015-ben már 1243-an jártak orvosnál diabétesz miatt. A gyerekek közül szintén kétszer annyian küzdenek a kórral, mint tizennégy éve. A diabéteszesek száma világviszonylatban is rohamosan nő: jelenleg 415 millió embert érint, és évente ötmillióan halnak meg közülük, de a betegek száma 2040-re eléri a 642 milliót - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×