eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Itt az állami megemlékezések menetrendje

Itt az állami megemlékezések menetrendje

Nagy gondossággal és alapossággal készülnek a hatóságok a nemzeti ünnepre, hogy mindenki biztonságos körülmények között, méltó módon tudjon részt venni a rendezvényeken - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kedd délelőtt a Hősök falánál tartott sajtótájékoztatón.

A magyaroknak mindig meg kellett harcolniuk a szabadságért, így volt ez 1956-ban és most is – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az InfoRádiónak.

„Minden olyan értéket, amely Magyarország számára fontos, meg kell tudni őrizni, ebben segítenek a nemzeti ünnepeink. Ennek a szellemében készülünk az október 23-ai megemlékezésekre.”

Az államtitkár az október 23-ai ünnepi programokról elmondta, már október 22-én is tartanak megemlékezéseket.

14 órától az 1956-os Műegyetemi emlékműnél koszorúzás és megemlékezés lesz, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter mond beszédet. 14 óra 40-től ünnepélyes menet indul a műegyetemi emlékünnepségre. A rendezvényen 15 órától beszédet mond Halzl József, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora és Simicskó István miniszter.

A politikusok ünnepi beszédei után, várhatóan 16 óra 30-kor ünnepi fáklyás menet indul a Bem térre, mely a Műegyetemtől indulva érinti a Szent Gellért teret, a Szent Gellért rakpartot, a Várkert rakpartot, a Casinót, az Ybl Miklós teret, a Clark Ádám teret, a Fő utcát, Jégverem utcát és a Bem rakpartot.

A Bem téri megemlékezés délután hatkor kezdődik, ezalatt egészen este 11-ig fényfestés lesz a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén, a Terror Háza Múzeumon és a Lánchídon.

Október 23-án reggel felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren, majd 15 órakor kezdődik a központi ünnepség a fővárosban, a Terror Házánál, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A Millenáris B épületében Szabadságkoncert 1956 című rendezvényen fellép a New Level Empire, a Bagossy Brothers Company, a Margaret Island és az Irie Maffia.

Október 22-én és 24-én a Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható, a Hősök falánál pedig gyertya is gyújtható.

Október 22. és november 4. között a 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok, úgynevezett rikkancsok ajánlják az archív híreket a járókelőknek.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egésznapos protokollmentes megemlékezést tartanak.

Október 23-án délelőtt 10 órától délután hatig 56-os játékkal és dokumentumfilm-vetítésekkel várják az érdeklődőket a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café moziban.

Október 23. és november 4. között az Időkapuk elnevezésű interaktív játékkal történelmi utazásra és interaktív tanulmányi versenyre hívják az általános- és középiskolai diákokat, akik mobiltelefonjuk és az Időkapuk applikáció segítségével járhatják be a magyar történelem szimbolikus helyszíneit.

Tallai Gábor, a múzeum programigazgatója elmondta: az intézmény is több programmal készül a forradalom évfordulójára. Lesznek rendhagyó történelemórák, és a forradalomhoz kapcsolódó kiállítás október 22-től november 5-ig lesz megtekinthető.

Az ünnep ideje alatt az Operatív Törzs mindvégig szolgálatban áll és figyel a biztonságra, amelynek tagja többek között a rendőrség, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem képviselője is. Az ünnep napján, október 23-án reggel 7 órakor ülnek majd össze először

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×