eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Nemcsak a nyugdíjasok kapnak prémiumot, hanem azok is, akiknek ellátását a nyugdíj alapján számolják - a nap hírei

Megkezdődött az aláírások gyűjtése a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos helyi népszavazás kiírásáért. Ausztriában a konzervatív Néppárt nyerte az előrehozott parlamenti választást.

Nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött idősek, hanem a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a nyugdíjprémiumot - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az idősek világnapja alkalmából tartott rendezvényen megerősítette: a nyugdíjprémiumot és az egyszeri kiegészítést is a novemberi nyugdíjakkal együtt fizetik ki. Az intézkedés 2 millió 750 ezer embert érint. Átlagnyugdíjjal számolva novemberben 24 ezer forinttal többet kapnak az érintettek.

A kormányzat stratégiai ágazatként tekint a turizmusra - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós a Pro Turismo-díjak átadásakor hangsúlyozta: a kabinet az évről évre újabb rekordokat döntő ágazat segítéséért indította el minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztési programját.

Megkezdődött az aláírások gyűjtése a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos helyi népszavazás kiírásáért. A kezdeményező Együtt és a Párbeszéd azt akarja elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül áprilisi határozatát, mert véleményük szerint a gátat nem a part mentén, hanem a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni. Az aláírások gyűjtésében a kezdeményezők mellett részt vesz az MSZP, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, a Moma és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

A nemzetbiztonsági törvény módosítását kezdeményezi a Jobbik, hogy a kormány tagjai számára is kötelező legyen a nemzetbiztonsági átvilágítás. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője a módosító javaslat indoklásaként ismét elfogadhatatlannak nevezte, hogy ez jelenleg nem érvényes a kabinet tagjaira.

A héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő péntekre tűzte ki a magyar szuverén osztályzat idei harmadik, egyben utolsó felülvizsgálatát. A Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást.

Ausztriában a konzervatív Osztrák Néppárt győzött az előrehozott parlamenti választásokon. Az előzetes végeredmény szerint a második helyen az Szociáldemokrata, a harmadikon pedig a Szabadságpárt végzett. A kancellári poszt várományosa, a néppártot vezető Sebastian Kurz az adóterhek csökkentését és új munkahelyek teremtését ígérte, emellett a menekültpolitika szigorítását is kilátásba helyezte.

Az Európai Unió tárgyalni fog Kijevvel az új oktatási törvényről azután, hogy a Velencei Bizottság kialakítja ezzel kapcsolatos véleményét. Federica Mogherini, az Unió külpolitikai főképviselője megerősítette, hogy az új ukrán oktatási törvény is napirenden volt azon a tanácskozáson, amelyet a tagállami külügyminiszterek a közösség emberi jogi politikájáról folytattak.

Madrid átvszi Katalónia irányítását, ha a katalán elnök nem vonja vissza a függetlenség kikiáltását - közölte a spanyol miniszterelnök-helyettes. A politikus közölte: a kormányzat csütörtökig vár egyértelmű választ arra, érvényes-e a tartomány kikiáltott, majd felfüggesztett függetlensége.

Meggyilkoltak egy népszerű újságírónőt Máltán. Az oknyomozó riporterrel az autójába rejtett pokolgép végzett. Az 53 éves Daphne Caruana Galizia korábban korrupcióval vádolta a szigetország kormányfőjét és feleségét, ami után előrehozott választásokat tartottak júniusban Máltán. Joseph Muscat miniszterelnök a szólásszabadság elleni támadásnak minősítette a merényletet.

Írországban már hárman haltak meg az Ophelia hurrikán okozta balesetekben. A Brit-szigeteken óránkénti 120-150 kilométeres sebességű széllökésekkel átvonuló trópusi vihar miatt csaknem 400 ezren maradtak áram nélkül.

Világméretű megállapodást sürgetett a biztonságos, szabályozott és rendezett migráció érdekében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a mai migrációt az éhezéssel magyarázta, amelyet a konfliktusok és a klímaváltozás okoz.

Először sikerült közvetlenül észlelni neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat. Vasúth Mátyás, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont csoportvezetője az InfoRádió Szigma című magazinjában elmondta: a kozmikus jelenség által előidézett gravitációs hullámok érzékelését segítette, hogy az amerikai obszervatórium után megkezdte működését annak olaszországi párja.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×