eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Még a héten visszatér a magyar nagykövet Hollandiába - a nap hírei

A főpolgármester szerint novemberben elkezdődhet a 3-as metró északi szakaszának felújítása. Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönt kapott Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes.

Még a héten visszatér állomáshelyére Magyarország hollandiai nagykövete. Orbán Viktor kormányfő a tallinni uniós csúcson tárgyalt holland kollégájával és a találkozó után közölte, hogy lezárták a konfliktust. A magyar-holland kapcsolatok azután romlottak meg, hogy Hollandia távozó nagykövete egy lapinterjúban azt mondta, hogy a muszlim terroristák ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.

Két héten belül ismerteti az uniós reform menetrendjét az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk a tallinni uniós csúcson közleményében azt írta: döntő fontosságú feladat lesz megőrizni a maradó 27 tagállam egységét Nagy-Britannia kilépése után. Emmanuel Macron francia elnök javaslatai között szerepelt egy a pénzügyi tranzakciókat terhelő európai szintű adó kivetése, közös eurózónás költségvetési és pénzügyminiszteri poszt létrehozása, illetve az unió védelmi képességeinek megerősítése.

A főpolgármester szerint novemberben elkezdődhet a 3-as metró északi szakaszának felújítása és a teljes alagút rekonstrukciója, a szerződések véglegesek. Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján megismételte, hogy a másik két szakaszra hamarosan új tendert ír ki a főváros. A főpolgármester arról is beszélt, hogy szakértők vizsgálják meg azt a javaslatot, amely szerint a Római-parti védmű nyomvonala a telekhatárok mentén legyen. Közben a 3. kerület képviselő testülete úgy döntött, hogy nem ad tulajdonosi hozzájárulást a mobilgát építéséhez, amíg el nem készül a kerítések vonalán építendő védmű megvalósíthatóságának elemzése.

Már csak az aláírások hiányoznak a magyar kormány és New York állam közötti megállapodásról ahhoz, hogy Budapesten tovább működhessen a Közép-európai Egyetem – írja a hvg.hu. A portál úgy tudja, hogy a CEU a New York állambeli Bard College-dzsal kötött együttműködési megállapodást, így az ottani képzésekkel már megfelel a lex-CEU-ként ismertté vált magyarországi jogszabálynak.

Az online korszak bevezetése óta Magyarországon több mint hét százalékkal csökkent az adóelkerülés – tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Európai Bizottság tanulmányára hivatkozva közölte: a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek köszönhetően a költségvetésből kieső áfabevétel mértéke a 2013-as évi 20,9 százalékról, 13,7 százalékra csökkent 2015-ben.

A nők munkaerőpiaci elhelyezkedésének segítésére országszerte 67 Női Információs és Szolgáltató Központ jön létre - közölte a családügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a centrumok helyi eszközökkel, helyi igényekre reagálva nyújtanak segítséget a nők rugalmas foglalkoztatásához, visszatérni a munkába a gyermekvállalás után.

A magyar állam szükség esetén magániskolákkal, magánegyetemekkel is biztosítani fogja a magyar nyelv oktatását Kárpátalján – jelentette ki a Fidesz megválasztott frakcióvezetője. Gulyás Gergely egy nemzetpolitikai témájú rendezvényen pozitívumként értékelte, hogy a magyar kormányoldal és az ellenzék egységesen tud fellépni ilyen ügyekben.

Az LMP 50 milliárd forintos bérlakás alapot hozna létre, amelyre önkormányzatok pályázhatnának. A párt szerint munkásszállók építésének támogatása helyett a bérlakások létrehozására, felújítására van szükség. Kanász-Nagy Máté szóvivő az albérleti piac szabályozását is szükségesnek ítélte.

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélték Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest. A volt politikust hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla, amely enyhített az első fokú ítéleten. Súlyosbította ugyanakkor Antal Attilának, a BKV volt vezérigazgatójának, valamint a cég kommunikációs igazgatójának büntetését.

Kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító péntek este a Liszt Ferenc-repülőtéren. A Boeing típusú repülőgép egyik kereke felszállás közben durrdefektet kapott. A légi jármű ezután egy darabig körözött a levegőben, majd biztonságosan landolt. A manőverben senki nem sérült meg.

Az Egyesült Államok biztonsági okokból minimálisra csökkenti havannai nagykövetsége munkatársainak számát és felfüggeszti a vízumkiadást – erősítette meg az amerikai külügyminiszter. A lépés válasz lehet arra, hogy tavaly óta 21 amerikai diplomata vagy családtagja szenvedett maradandó agykárosodást rejtélyes körülmények között. A gyanú szerint betegségüket eddig nem azonosított hangkibocsátó szerkezetek okozhatták.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×