eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán: Budapest bármit meg tud rendezni - a nap hírei

Továbbra is nemzeti feladatnak tartja a határok megvédését a miniszterelnök. A BKK vezérigazgatója szerint folyamatosan javul a cég online értékesítési rendszerének biztonsága. Minden szinten megszakítja a kapcsolatokat Izraellel a Palesztin Hatóság. A nap legfontosabb hírei július 21-én.

Továbbra is nemzeti feladatnak tartja a határok megvédését a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: ha Olaszország nem képes megfékezni az illegális migrációt, akkor destabilizálódhat az ország. Úgy vélte: a Frontex nem járt sikerrel a migráció megállításában, ezért most Líbiában kell megpróbálni megfékezni a menekültáradatot, amelyhez a V4-ek felajánlották segítségüket. A vizes világbajnokságra utalva úgy vélte: nincs olyan rendezvénye a világnak, amit Budapest ne tudna megszervezni. A kormányfő Benjamin Netanjahu budapesti látogatásáról azt mondta: az izraeli kormányfő azért érkezett, hogy megvitassa, hogyan lehet Magyarországgal együttműködni a következő évtizedekben, de nagyvonalú ajánlatot tett a V4-eknek is.

A BKK vezérigazgatója szerint folyamatosan javul a cég online értékesítési rendszerének biztonsága. Dabóczi Kálmán az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a rendszert elindulása óta folyamatosan érik támadások, ugyanakkor nincs olyan információ, hogy utasok személyes adatai kikerültek volna. A vezérigazgató hangsúlyozta: bármilyen informatikai támadási kísérlet büntetőjogi következményekkel jár. Sajtóhírek szerint a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki azt a fiatalt, aki állítása szerint azért vett 50 forintért egy bérletet, hogy tesztelje a rendszer sebezhetőségét. A vásárlás után ezt azonnal jelezte a BKK-nak, ami után a rendszert üzemeltető T-Systems feljelentette. A cég nem sokkal később a kritikákra azt közölte: kötelessége volt rendőrségi feljelentést tenni. Az ORFK a 24.hu hírportállal közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított az ügyben.

Bekapcsolódik a Budapest Airport pénzügyi átalakítási programjába az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Az EBRD százmillió euróig terjedő kötvénykibocsátással járul hozzá a Liszt Ferenc-repülőteret üzemeltető vállalat 2019, illetve 2020 végéig esedékessé váló jelenlegi kötelezettség-portfoliójának módosításához és lejárati struktúrájának meghosszabbításához.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint nincs magyar sérültje az Égei-tenger térségében pusztító földrengésnek - közölte a tárca sajtófőnöke. Menczer Tamás elmondta: az athéni magyar nagykövetségre nem érkezett segélyhívás, csupán egy rodoszi szállodában üdülő család jelezte, hogy nem esett bántódása. Törökország égei-tengeri partvidékét és a közeli görög szigeteket a Richter-skálán 6,7-es erősségű földrengés rázta meg. A természeti csapásban összesen négyen vesztették életüket és 31-en sérültek meg.

Augusztus 3-ig lezárták a Budai alsó rakpart Halász utcai felhajtó és Üstökös utcai felhajtó közötti szakaszát. A Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. közleménye szerint itt helyezik el a vizes világbajnokság óriás toronyugró versenyzőit kiszolgáló pihenőlétesítményeket. Az útlezárás okozta forgalmi korlátozás enyhítéséért a Halász utca felől északra továbbra is járható lesz a felhajtótól a Fő utca felé tartó útszakasz, a délre haladók pedig a rakpart alsó szakaszára továbbra is ráhajthatnak.

A hőség miatt felfüggesztette a hétvégi kamionstopot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A nehéz tehergépkocsik egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból szombaton és vasárnap korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A rendelkezéssel a járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat.

Minden szinten megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a palesztinok a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások miatt. Ezt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke jelentette be. Hozzátette: a kapcsolatokat nem veszik fel mindaddig, amíg Izrael vissza nem vonja ezeket az új szabályokat. Jeruzsálemben és a megszállt területen három palesztin halt meg a biztonsági kapuk miatt kialakult feszült helyzetben.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Görögország államadós-osztályzatának kilátását a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő a lépést elsősorban azzal indokolta, hogy a beinduló gazdasági fellendülés, valamint a már elfogadott költségvetési reformok és az adóssághelyzet további könnyítése miatt a 2020-ig terjedő időszakban várhatóan csökken a GDP-hez mért görög államadósság-ráta és az adósságszolgálat költségterhe is.

Az Egyesült Államokban lemondott a Fehér Ház szóvivője. Az indoklást még nem tették közzé, de amerikai sajtójelentések szerint Sean Spicer döntésének az oka, hogy Donald Trump elnök a Wall Street egyik pénzügyi szakemberét, Anthony Scaramuccit tervezi kinevezni kommunikációs igazgatónak. A Politico című lap információi szerint az új jelölt kinevezését a Fehér Ház kabinetfőnöke is ellenzi.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×