eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Drasztikus változás jön a hazai patikákban

Drasztikus változás jön a hazai patikákban

Erősíti a betegbiztonságot az elektronikus recept – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hozzátette: 7,2 milliárd forint uniós forrásból jön létre a használatához szükséges úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér.

Egy zuglói patikában tesztelik az elektronikus recept használatát. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt: az e-recept erősíti a betegbiztonságot, mert az "elektronikus felhőben" tárolt vényeket nem lehet elveszíteni és nem is rongálódhatnak meg.

"Az embereknek már természetes, hogy interneten intézik banki ügyeiket, online vásárolnak és kártyával fizetnek, valamint a közszférában is terjed az elektronikus ügyintézés, így természetes volt az elektronikus rendszer kiterjesztése az egészségügyre is" - mondta az államtitkár, és hozzátette, lehetőség lesz arra, hogy

a hozzátartozók váltsák ki a beteg gyógyszerét, ehhez az orvostól kapott "felírási igazolást" kell majd bemutatni a patikában.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta: az e-recept bevezetésével már nem kell a papír alapú vényeket öt évig őrizni a gyógyszertárakban, patikánként ugyanis hetente átlagosan öt kilogrammnyi, havonta pedig 20 kilogrammnyi recept gyűlik össze. 

"Az e-receptekkel a hibázás lehetősége majdnem a nullára csökken, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben, így arra is figyelmeztetni tudják a pácienst, ha két orvos egymásnak ellentmondó receptet írt fel" - említett egy további előnyt az egészségügyért felelős államtitkár.

Az e-receptek tesztüzeme augusztusig tart, szeptembertől önkéntesen,

novembertől pedig már kötelezően be kell kapcsolódniuk a patikáknak a rendszerbe,

ez azonban várhatóan semmilyen többletköltséget nem jelent a gyógyszertáraknak. Az elektronikus vények használatához elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér jön létre 7,2 milliárd forintos uniós forrásból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×