eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Hajmeresztő tények is kiderültek a szülésekről - új kórházi adatbázis készült

Hajmeresztő tények is kiderültek a szülésekről - új kórházi adatbázis készült

Kórházaknak küldött kérdőívek alapján készítettek adatbázist, amiből kiderül, milyenek a szülések intézményben, mennyi a császármetszés, hány ágyas szobák vannak és mi történik a kisbabával szülés után.

Hiánypótló felmérést végzett az elmúlt hónapokban a KANGA Egyesület. Az ország összes szülészetének küldtek működési gyakorlatukra, statisztikáikra vonatkozó kérdéseket, a kapott válaszokat pedig honlapjukon nyilvánosságra hozták. A Szülészetválasztó már böngészhető, azt tervezik, minden évben frissíteni fogják - írta a szabadpecs.hu.

Már csak a budapesti Honvéd Kórház szülészetének válaszai hiányoznak az adatbázisból, de hamarosan azok is megérkeznek, így száz százalékossá válik a felmérés.

Az adatbázisban szerepelnek olyan adatok, mint hogy milyen a gátmetszés aránya az adott intézményben, mennyi idő után vágják el a köldökzsinórt, vagy hogy a szülések hány százaléka történik császármetszéssel - ebben is elég nagy a szórás az országban.

Érdemes a portál szerint az alapján is böngészni a szülészetek listáját, hogy hol alkalmazzák az úgynevezett Kristeller-fogást, ami tulajdonképpen az a folyamat, amikor a szülész orvos rákönyököl a nő hasára és fizikai erővel nyomja kifelé a babát. A budapesti Szent Margit Kórházban például minden egyes hüvelyi szülésnél alkalmazzák.

A korábban hosszú évekig Pécsen, jelenleg Budapesten dolgozó Maróy Ditta szülésznő, szülésfelkészítő és dúla által vezetett civil szervezet célja az volt, hogy egy helyre gyűjtse és nyilvánossá tegye az ország összes szülészetére vonatkozó adatokat, információkat, így segítve a szülés előtt álló nőket, családokat a választásban.

“Jó lenne, ha egyre többen felismernék, hogy mi állampolgárok megrendelői helyzetben vagyunk az egészségügyi intézményekkel szemben” - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×