eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kocsmai hasonlattal reagált a kiakadó ellenzék a plakáttörvényre

A településkép-védelmi törvény feles többséget igénylő módosításával szigorította a politikai plakátok kihelyezését az Országgyűlés kormánypárti többsége. Az ellenzék szerint a módosítás alaptörvény-ellenes.

A településkép-védelmi törvény pusztán feles többséget igénylő átírásával fogadta el a kormánytöbbség a Jobbik plakátkampánya ellenében benyújtott, első szavazásán kétharmados támogatottság hiányában elbukott plakáttörvényt, amelynek egyszerű többséggel elfogadott rendelkezéseit nemrég értelmezhetetlenségre hivatkozva dobta vissza a Háznak az államfő.

Az egyik ellenzéki párt által sem támogatott új szabályozás értelmében a pártok és az általuk, valamint a költségvetésből közvetlenül jelentős összegben támogatott szervezetek csak listaáron hirdethetnek az óriásplakátokon, kedvezményeket pedig csak közbeszerzéssel kaphatnak. A plakátokat hatóság ellenőrzi, a törvényt megszegő pártokat pedig plakátonként 150 ezer forintos pénzbírsággal sújthatják.

A szavazás után Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője aláhúzta, hogy legmegdöbbentőbb és leaggasztóbb jelenségnek a vitában azt tartották, ahogyan Simicska Lajos - korábban Fidesz-közeli üzletember - a Jobbikot felvásárolta.

„A mostani szavazásnál az derült ki, hogy az ellenzék nem hajlandó a pártok fekete finanszírozását felszámolni, sem az MSZP, sem az LMP, sem a Jobbik, sem a DK.

Mindenki a korrupció pártján áll”

- fejtette ki.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a vitában aljas húzásnak nevezte, hogy a korábbi ötpárti egyeztetés nyomán küldött szakmai javaslatukat - amelytől Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének közbelépésére álltak el a szocialisták -, a kormánypártok módosító javaslatként értelmezték és szavazott is róla a Ház, a Fidesz támogatta, a szocialisták pedig elutasították.

A helyzetet a szintén szocialista Bárándy Gergely azt mondta:

olyan ez, mintha a kocsmában rendelne valaki egy sört és azt más számlájához íratná.

„Ott ennek gyors következménye van. Valószínűleg itt a parlamentben ennél kevesebb következménye lesz” - tette hozzá.

Volner János a Jobbik részéről a szavazás után bejelentette, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul, mert meglátásuk szerint a településkép-védelmi módosítás sérti az alaptörvényt, hogy elhallgattathassa a Jobbik plakátkampányát.

„Ez a kérdés a pártok finanszírozásáról, gazdálkodásukról szól, márpedig ebben az esetben alaptörvényi rendelkezések szerint csak kétharmados parlamenti felhatalmazással lehet eljárni” - emelte ki.

Az LMP-s Szél Bernadett is ezer sebből vérzőnek és alaptörvény-ellenesnek tartotta a módosítást.

A szabályozás értelmében a korábban megkötött szerződések szerint július 15-ig helyezhetők ki a plakátok.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×