eur:
394.78
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Bővíti a lombikprogram finanszírozását a kormány. Az egészségügyi államtitkár azt mondta: ennek részeként emelkedik az államilag támogatott beültetések száma, és a gyógyszertámogatás mértéke, egyúttal az állami kórházaknak is lesz lehetőségük ezentúl beültetést végezni.

A jövőben több lehetőséghez jutnak a meddő párok, akik lombikprogramban vesznek részt. A kormány nagyobb finanszírozást adna az embriók beültetésére, növelné a gyógyszertámogatást, és immáron nemcsak magánklinika, hanem állami kórház is lehetőséget kapna a lombikeljárásban – mondta egy budapesti rendezvény után Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

„Ez egy egészen komplex előterjesztés. Fontos pontja, hogy azokat a kapacitásokat, amelyeket az OEP finanszíroz, meg szeretnénk duplázni egy év alatt. Úgy változna a finanszírozás, hogy

ha valakinek sikerült az első programja, és újra akar vállalkozni, akkor újra négyig lehet támogatást kapni az OEP-től.

Ebből a szempontból nem lesz majd semmilyen korlát – a korlát majd az életkor lesz. Másrészt szeretnénk megemelni úgy a díjtételt, hogy minél több élve születés legyen, tehát az intézmények abban legyenek érdekeltek, hogy minél hatékonyabban működjenek. A harmadik, hogy ha valaki állami ellátáson keresztül kapja meg a kezelését, azoknak szeretnénk felemelni a gyógyszertámogatást a jelenlegi 70-ről 90 százalékra. A negyedik pedig az, hogy az állami intézmények, amelyek egyébként szeretnék bővíteni a saját ellátásukat, az ehhez szükséges eszközvásárlásra kaphatnak majd állami támogatást” - ismertette az egészségügyi államtitkár.

Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Korábban a lombikbébi programmal foglalkozó – idén 25 éves – Kaáli Intézet alapítója, Kaáli Nagy Géza professzor hívta fel a figyelmet arra, hogy sok ezer gyerekkel több születne, ha az állam nem korlátozná, hányan eshetnek teherbe a társadalombiztosítás által támogatott mesterséges megtermékenyítéssel.

„Az OEP felmérése szerint

ha az összes házaspár kezelését finanszírozná a kormány, akkor két-háromezerrel több gyerek születne, akár 3500 gyereket is vállalnának.

Ezt érdemes lenne megfontolni, mert nem sok pénzbe kerül. Fel kellene oldani azt a mesterséges volumenkorlátot, ami ezekre a kezelésekre vonatkozik” - javasolta a professzor.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta:

a lombikprogramot nem tekinti demográfiai csomagnak, hanem egy lehetőségnek azok párok részére, akiknek máshogy nem lehet gyerekük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×