eur:
395.98
usd:
370.1
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál

Erkölcsi jóvátételt sürget Lázár János - a nap hírei

Erkölcsi jóvátételt sürget a magyarságnak Trianon miatt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A viszálykodás megszüntetését és összefogást sürgetett a csíksomlyói búcsún a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Manchesterben újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség a hétfői merénylettel összefüggésben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyarság nem előidézője, hanem áldozata Trianonnak, és ezt a szomszédos országoknak, illetve Európa vezetőinek is el kellene ismerniük. Lázár János a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott szarvasi megemlékezésen úgy fogalmazott: a trianoni békediktátum közelgő 100. évfordulója nem a felejtésre ok, hanem arra, hogy az ország és a magyarság erkölcsi jóvátételt kapjon. Hangsúlyozta: Magyarország nem akar határrevíziót, etnikai feszültséget.

A viszálykodás megszüntetését és összefogást sürgetett a nemzet és a haza sorsának jobbra fordításáért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a csíksomlyói búcsún. Veres András győri püspök szentbeszédében hangsúlyozta: békét kell teremteni önmagunkban, családunkban, országainkban. A csíksomlyói hegynyeregben összegyűlt százezres tömegnek Miguel Maury Buendía nuncius, a Vatikán bukaresti nagykövete tolmácsolta Ferenc pápa üdvözletét és áldását.

Elfogadhatja a kormány a Velencei Bizottság szakmai alapon hozott felvetéseit a civiltörvény módosításával összefüggésben - közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál, arra reagált, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének előzetes véleménye szerint a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás jogszerű célokat tűz ki ugyan, de túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba. Az államtitkár szerint a kabinet nem tudja figyelembe venni azokat a szerinte politikai felvetéseket, amelyek megbélyegzőnek tartják a civiltörvény tervezetét.

A jövő évi költségvetés 97 milliárd forintos többletforrást biztosít az oktatási ágazatnak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: ez azt jelenti, hogy a teljes oktatási költségvetés több mint a GDP másfél százalékával lesz nagyobb jövőre, mint 2010-ben volt. A többletforrás jelentős része a digitális fejlesztésre szánt 35 milliárd forint.

Törvénymódosító csomaggal segítené az LMP az egyszülős családokat. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmazott: a Fidesz családpolitikája alapvetően az átlagnál többet kereső, vagy háromnál több gyereket nevelő kétszülős családokat részesíti előnyben. Hozzátette: minden ötödik családban csak egy szülő nevel gyermeket, az LMP ezért ezeket a sérülékeny családokat segítené anyagi, munkaerőpiaci, lakhatási és jogi lépésekkel.

A Párbeszéd szerint súlyos válságban van a magyar oktatásügy. Karácsony Gergely, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje úgy vélte: a pedagógusok nem kapják meg a szükséges anyagi és erkölcsi megbecsülést. Hozzátette: a Párbeszéd további 50 százalékos béremelést, tanítási szabadságot és hét évenként továbbképzésre használható szabad évet ajánl a tanároknak.

Bemutatta 106 egyéni képviselőjelöltjét az Együtt. Juhász Péter, az ellenzéki párt elnöke azt mondta: ha elindul az együttműködés a demokratikus oldalon, le lehet váltani a Fideszt 2018-ban. Hangsúlyozta: szükség van együttműködésre a demokrácia helyreállításához, a szabad média biztosításához és az igazságtételhez.

Nagy-Britanniában újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség a 22 halálos áldozatot követelő manchesteri robbantásos merénylettel összefüggésben. A terroristaellenes törvény megsértésével gyanúsított férfit azt követően fogták el, hogy az angol nagyváros egyik kerületében találtak egy, a nyomozás szempontjából fontos gépkocsit. Közben meglátogatta a manchesteri kórházban ápolt rajongóit Ariana Grande, akinek hétfői koncertje után történt az öngyilkos merénylet.

Chilében a Pinochet-diktatúra 106 titkosrendőrét ítélték 3-tól 20 évig terjedő börtönbüntetésre. A titkosszolgálat egykori tagjait azzal vádolták a hatóságok, hogy 1974-75-ben elraboltak és kivégeztek 16 ellenzékit. A Salvador Allende demokratikusan megválasztott szocialista kormányát 1973-ban megdöntő Augusto Pinochet uralma alatt mintegy háromezer ember halt meg vagy tűnt el Chilében, és 38 ezren estek kínzás áldozatává vagy kényszerültek száműzetésbe.

Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 26. 08:47
×
×
×
×