eur:
404.57
usd:
358.4
bux:
0
2025. május 2. péntek Zsigmond

Tévhit, hogy a baba ne kapjon tejet és tojást

Már 6 hónapos korában kaphat a csecsemő allergént a hozzátápláláskor - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Arató András jelezte, hogy így kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, mint ha csak később kóstolja meg a tojást, a gabonaféléket vagy a tejtermékeket.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint az az ideális, ha az első négy-hat hónapban – a kis mennyiségű táplálékallergének mellett – szinte csak anyatejet kap a baba.

Ám az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a kismamáknak.

A legelőnyösebb a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás - hangsúlyozta Arató András. 

Amennyiben erre van mód, akkor nem fontos elkezdeni a mellétáplálást, hanem az édesanyának kell változatos – zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag – étrendet tartania - ajánlotta. Az anya által fogyasztott táplálék-antigének minimális mennyisége bejut az anyatejbe, és a baba szervezetében toleranciát hoz létre.

Hozzátette, hogy

amennyiben a csecsemő már nem szopik, akkor négy hónapos kortól adhatók a különböző táplálék-antigén tartalmú ételek,

így tejalapú tápszerek, főzelékek és tojás is. Mogyoró azonban csak nyomokban, feldolgozott formában kerülhet be az ételekbe - hívta fel a figyelmet.

Ami pedig az allergiás reakciókat illeti: ezek közül a kiütések, a légúti panaszok, a gyomor- és bélrendszeri problémák a leggyakoribbak.

A gyermekorvos beszámolt arról, hogy

a kisbabák 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre:

többségük, 2 és fél százalékuk a tejre, de a tojás, a szója, a gabonafélék, a halak is jelentős allergénnek számítanak.

Azt is jelezte: tévhit, hogy a várandósság és szoptatás idején – hacsak nincs egyéb egészségügyi indok –az édesanyának speciális diétát kellene tartani.

A babát ugyanis az anya normál táplálkozása segíti a leginkább hozzá a tolerancia megszerzéséhez - hangsúlyozta Arató András.

 Hozzátette:  a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát. 

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk

Környezeti fenntarthatóság: nagyon kevés cél teljesül, a gazdag országoknak is komoly hiányosságaik vannak

Hiába a növekvő GDP és a globalizáció, ezek előnyei sem elegendőek a tartós fenntartható fejlődéshez, a városiasodás pedig tovább rontja a helyzetet – állapítja meg a Budapesti Corvinus Egyetem és a HUN-REN KRTK új kutatása. A tanulmány egyik szerzője, Harangozó Gábor az InfoRádióban elmondta: Magyarország a legjobban teljesítő országok közé tartozik a fenntartható fejlődés végrehajtásában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.05.05. hétfő, 18:00
Szécsényi Bálint
az Equilor Befektetési Zrt.  elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×