eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Formula-1: megtérül-e a 10,5 milliárdos jogdíj?

Formula-1: megtérül-e a 10,5 milliárdos jogdíj?

Az idei Formula-1-es Magyar Nagydíj jogdíjára 10,5 milliárd forintot fizet ki a magyar állam. A sorozatot éves szinten világszerte több mint 400 millió ember követi.

A Formula-1-es Magyar Nagydíjnak az ideivel együtt még tíz versenyre, 2026-ig biztosan van szerződése. Ezt még tavaly kötötte meg Bernie Ecclestone, a világbajnoki sorozat azóta leköszönt vezetője és a Hungaroring Sport Zrt. A sportág élén azóta tulajdonosváltás történt, ám a korábbi szerződések jelenleg is élnek. Ezek a szerződések pedig sok egyéb mellett tartalmazzák az egész szezon televíziós közvetítésének díját is.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy a 2017-2019 közötti három év valamennyi futamának közvetítésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis az MTVA 18,2 millió dollárt, vagyis mintegy

4 milliárd 860 millió forintot fizet ki, ami átlagosan évi 1 milliárd 620 millió forintot, verseny hétvégenként 81 millió forintot jelent úgy, hogy a közvetítések díja évente emelkedik.

Formula-1: megtérül-e a 10,5 milliárdos jogdíj?

A futamok ugyanakkor a kereskedelmileg fontos kategóriákban, például a 18 és 59 év közötti korosztályban a legnézetettebb televíziós műsorok között vannak. Tavaly a 21 versenyt összesen közel 11 millióan látták Magyarországon, ami egymillióval több, mint a közvetített közel 300 magyar élvonalbeli labdarúgó mérkőzés összesen.

Az állam a Magyar Nagydíjak rendezéséért is fizet jogdíjat, idén 38 millió dollárt, vagyis mintegy 10,5 milliárd forintot. 

Arról, hogy ez a pénz megtérül-e a turizmus oldalán, vagyis a szállodai foglalásokban és egyéb szolgáltatásokban, a szakemberek is vitatkoznak. Az azonban még nehezebben mérhető, hogy mit jelent Magyarország imázsa számára az a világbajnoki sorozat, amit a Magyar Nagydíjat is beleértve világszerte nagyjából 400 millió ember követ a képernyők előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×